Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi Sosyal Medyaya Sahip Çıktı


ANKARA -Türkiye’de sosyal medya yasaklarıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Başbakan Erdoğan’ın “Saygı duymuyorum” diyerek gayri milli davranmakla suçladığı Anayasa Mahkemesi adına Başkan Haşim Kılıç, evrensel hukuku uyguladıklarını söyledi. Bu arada 12 gündür yasaklı olan Youtube da, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Türkiye’de Twitter’ın 14 günlük yasak ardından Anayasa Mahkemesi kararıyla 3 Nisan’da özgür kalınca Başbakan Erdoğan’ın tepkisi sert olmuştu. Erdoğan’ın “Saygı duymuyorum” dediği Anayasa Mahkemesi kararı için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, “Gurur duyuyorum” demişti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kameralar karşısında Twitter’a erişim yasağı aleyhine 2 Nisan’da verdikleri karara sahip çıktı. Anayasa’nın 90’ncı maddesi uyarınca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni referans aldıklarını vurgulayan Kılıç, “Evrensel hukuku uygulama gayreti içinde olan bir kurumuz. Kararları böyle değerlendiremezsiniz. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir. Şüphesiz ki bu görüşleri öne sürenler ifade özgürlüklerini kullanmışlardır. Mahkeme bir karar vermiştir. Bu kararın sonucunda da bu tür duygusal bir takım refleksler olabilir. Biz bunları anlayışla karşılıyoruz” dedi.

Kılıç, “Anayasa Mahkemesi, Twitter konusunda diğer hukuki mekanizmalar tüketilmemişken erken karar verdi” eleştirisine de yanıt verdi. “Sınır dışı edilmekte olan bir insanın sınırdaki iken İdare Mahkemesi'ne başvurup buradan karar istemesi uzun bir süreci gerektirir, böyle bir durumda AYM ya da AİHM'e bu tür başvurular yapılır ve bu süreç beklenmeyebilir. Kanun yollarının tüketilmeden bu davaların görüşülmesi yapılır. Haber alma özgürlüğü gibi olan böyle bir konuda telafisi imkansız şeylerin doğmaması için böyle bir uygulama yapılabilir” diye konuştu. Hükümet’in, Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını uygulamadığını anımsatan Kılıç, “1 hafta bekledik, ancak İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın uygulanmaması nedeniyle AYM bu kararı uygulamak zorunda kaldı, oy birliğiyle alındı bu karar” dedi.

Kılıç, Youtube ile ilgili kendilerine dosya intikal ettiğinde değerlendirme yapabileceklerini de söyledi.

Youtube da AYM’ye başvurdu

Bu arada Youtube şirketi, erişim yasağına karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Youtube’un Türkiye’deki avukatı Gönenç Gürkaynak aracılığıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın idari işlemi aleyhine Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde de dava açtı.

Youtube’a erişim yasağı, 27 Mart’ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun odasında gerçekleşen Suriye konulu üst düzey toplantında ortam dinlemesiyle alınmış ses kaydının paylaşılmasıyla gelmişti.
Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesi, Türkiye Barolar Birliği’nin başvurusuyla 4 Nisan’da kendi yasak kararını kaldırmıştı. Ancak Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı itirazı üzerine bu sefer Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, Youtube’un yasaklı kalması yönünde karar vermişti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG