Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi: 'Sorma-Söyleme'


Yerel bir mahkeme Amerika'da eşcinsellere orduda uygulanan 'sorma-söyleme' yasağının anayasaya aykırı olduğu sonucuna varmıştı
Yerel bir mahkeme Amerika'da eşcinsellere orduda uygulanan 'sorma-söyleme' yasağının anayasaya aykırı olduğu sonucuna varmıştı

Amerika’da Anayasa Mahkemesi, Savunma Bakanlığı’na eşcinsel askerleri kapsayan ‘sorma-söyleme’ uygulamasına devam etmesi için yeşil ışık yaktı.

Bu politika, askerlere cinsel tercihleri hakkında soru sorulmaması veya askerlerin tercihlerini belirtmemesi koşulunu getiriyor.

Eşcinsel olduklarını açıklayan veya bu eğilimde oldukları belirlenen askerlerin orduyla ilişkisi kesiliyor.

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyetçi eşcinselleri temsil eden bir grubun ‘sorma-söyleme’ uygulamasının sona erdirilmesi için açtığı davada bu isteği geri çevirdi. Mahkeme, uygulama alt mahkemeler tarafından halen incelendiği için yasağı kaldırmama yoluna gitti.

Bu yıl başında yerel bir mahkeme, ‘sorma-söyleme’ uygulamasının anayasaya aykırı olduğu sonucuna varmıştı. Mahkeme yargıcı, ordudan eşcinsel askerleri ihraç etmemesini de istemişti.

Ancak dava temyize gittiğinde, federal mahkeme, Savunma Bakanlığı’na uygulamaya devam edebilmesi için geçici olarak izin verdi.

Başkan Barack Obama yasağın kaldırılmasını istiyor ancak bu konuda Savunma Bakanlığı’nın hazırlayacağı raporu bekliyor.

Bakanlık, konuyla ilgili detaylı raporunu önümüzdeki ay açıklayacak. Basına sızdığı kadarıyla, rapor, ‘sorma-söyleme’ uygulamasının kaldırılmasının ordu üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağı sonucuna varıyor.

Washington Post gazetesinde yayınlanan habere göre, bakanlık raporunda eşcinsel olduklarını açıklayan askerlerin orduda yer almasının Amerika’nın savunma sistemini veya savaşmasını etkilemeyeceği kaydediliyor.

XS
SM
MD
LG