Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi’nin 2 Üyesi Dahil 113 Yargı Mensubu Tutuklandı


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü darbe girişimi soruşturmasında bugün 113 yüksek yargı üyesi ile hakim ve savcı, nöbetçi mahkemeler tarafından tutuklandı. Tutuklanan isimler arasında en dikkat çekici iki isim Alparslan Altan ve Erdal Tercan oldu.Emniyet birimlerince gözaltına alındıktan sonra savcılığın mahkemeye sevk ettiği iki Anayasa Mahkemesi üyesi bugün tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Alparslan Altan, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili’ydi

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili görevini yürüten Altan, 2001-2010 yılları arasında Anayasa Mahkemesi raportörlüğü görevinde bulunduktan sonra 26 Şubat 2010’da Denizcilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı’na atanmıştı. 31 gün bu görevde kalan Alparslan Altan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi’ne üye olarak görevlendirilmişti. Bu atama o günlerde tartışma yaratmıştı.

Erdal Tercan da 2011 yılında Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevindeyken Yüksek Öğretim Genel Kurulu tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterilen üç isimden biri olmuştu. Prof. Tercan, Cumhurbaşkanı Gül’ün tercihini kendisinden kullanmasıyla Anayasa Mahkemesi üyesi olmuştu.

Altan ve Tercan dışında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu üyeleri Mahmut Şen, Ahmet Berberoğlu, Mustafa Kökçam, Mustafa Kemal Özçelik, Şaban Işık ile Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin de aralarında bulunduğu 113 hakim, savcı ve yüksek yargı üyesi tutuklandı.

Ahmet Hamsici, Gülen yapılanmasına mensup olmakla suçlanıyordu

HSYK Başkan Vekili sıfatıyla 4 Ağustos 2014’te yargının baskı altına alındığına ilişkin bir bildiri yayınlayan Ahmet Hamsici, “Gerek sosyal gerekse yazılı ve görsel medyada hakim ve savcılara yönelik operasyonların yapılacağı yönünde sıkça haberler yapılmakta, hatta bir kısım hakim ve savcıların isimleri de zikredilerek gözaltına alınacağı ve tutuklanacağı yönünde planlı ve organize bir şekilde kamuoyu oluşturularak hakim ve savcılar korkutulmaya, bu yolla yargının baskı altına alınmaya çalışıldığı görülmektedir” demişti.

Bu bildirinin ardından 25 Ekim 2014’te bu görevden alınarak Danıştay’da görevlendirilen Hamsici, uzun süredir Gülen yapılanmasına mensup olmakla suçlanıyordu.

Bu arada, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarına onama kararını veren eski Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul ile eski Danıştay Genel Sekreteri Mustafa Kökçam hakkındaki tutuklama kararı da Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Sezer Söylemez tarafından verildi.

Ekrem Ertuğrul, Balyoz kararını onayan Yargıtay 9. Dairesi Başkanı’ydı

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği Balyoz kararını onaylayan Yargıtay 9. Dairesi’nin eski başkanı Ekrem Ertuğrul hakkında Balyoz sanıkları Çetin Doğan, Hakan Büyük ve Nedim Ulusan şikayette bulunmuştu.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na şikayet dilekçesi veren Hüseyin Ersöz, "Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, üye hakimler Hamza Yaman, Ahmet Toker, Fikriye Şentürk ve Abdurrahman Kavun ile Yargıtay Savcısı Hüseyin İnce, yerel mahkemedeki hakimleri korumak saikıyla hareket eden ve sahtecilik iddialarını araştırmak üzere bilirkişi incelemesi yaptırılması ve tanıkların dinlenmesi taleplerinin "sistematik olarak" reddedilmesini kanuna aykırılık olarak görmeyerek mahkumiyet hükmünü onamaları sebebiyle tarafsızlıklarını tamamıyla kaybederek temyiz incelemesi gerçekleştirdikleri sabittir. Haklarında idari-adli soruşturma başlatılmasını ve cezalandırılmalarını talep ederiz” demişti.

Daha önce Adalet Bakanlığı eski Personel Genel Müdürü görevinde bulunan Mustafa Kemal Özçelik Eylül 2014’te Yargıtay’a seçildiğinde hükümete yakın medya tarafından “paralel yapı”nın üyesi olarak gösteriliyordu. Sabah gazetesinin o dönemde yaptığı haberlerde Özçelik, “genel müdürlüğü döneminde paralel yapı mensubu birçok hakim ve savcıya olağanüstü korumacılık sağladığı ve bu isimlerin yükselmesini kolaylaştırdığı” iddia ediliyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG