Erişilebilirlik

Anastasiadis: ‘Türkiye’yi Bloke Edeceğiz’


Nikos Anastasiadis, Donald Tusk'la ortak basın toplantısında
Nikos Anastasiadis, Donald Tusk'la ortak basın toplantısında

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Ankara’nın Avrupa Birliği yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve Güney Kıbrıs’ı egemen devlet olarak tanımaması durumunda Türkiye’nin tam üyelik çabalarını engelleyecekleri uyarısında bulundu.

Lefkoşa’da açıklama yapan Anastasiadis Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’la görüşmelerde bulundu. Rum lider, şu aşamada Türkiye’nin tam üyelik çabalarını desteklemenin Ada’nın yeniden birleşmesi yönündeki görüşmeleri baltalayacağı iddiasında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun en son 29 Kasım 2015’teki konuşmasında Güney Kıbrıs’ı tanımayacağını açıkladığını hatırlatan Anastasiadis, “Bu noktada AB ortaklarımız, Türkiye’nin uzun süredir bekleyen yükümlülüklerini tamamlamadan taleplerini kabul etmenin, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni geçersiz bir devlet haline getireceğini anlamalıdır.”

Kıbrıs’tan sonra Ankara’ya hareket eden Tusk da, Türkiye’nin üyeliğinin diğer 28 üyenin oybirliğiyle sağlanacağını söyledi.

Güney Kıbrıs Türkiye’den tanınma, karşılıklı ticaret başlatma, liman ve havalimanlarını açma talebinde bulunuyor.

Türkiye ise Güney Kıbrıs’tan üyelik görüşmelerinin beş faslını açma talebinde bulunuyor. Ankara, mültecileri geri kabul anlaşması imzalamak için Avrupa Birliği’yle üyelik sürecinin hızlandırılmasını istiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG