Erişilebilirlik

“Amish Mafyası” Tartışma Yarattı


“Amiş Mafyası” Tartışma Yarattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

“Amish Mafyası” Tartışma Yarattı

Amerikalı izleyiciler reality show’lara büyük rağbet gösteriyor. Bu programlar arasında en popüler olanlardan biri, modern dünyanın nimetlerini reddeden Amish'lerle ilgili. Ancak “Amish Mafyası” adlı program ilgi gördüğü kadar, tartışmaya da neden oldu

Ohio ve Pennsylvania eyaletlerinde yaşayan yaklaşık 300 bin Amish, ne otomobil kullanıyor, ne de modern teknolojinin diğer nimetlerini.

Amish'ler, Orta Avrupalı atalarının hayat tarzını benimsiyor.

Kendilerini modern dünyadan soyutlamayı amaçlayan Amish'ler, mütevazi bir yaşam sürmeye, el emeğine ve işçiliğe değer veriyor.

Amish'ler şimdi de reality show’ların yeni gözdesi. Üçüncü sezonu çekilen Amish Mafyası adlı program, Amish'lerin skandallarla dolu yaşantılarını gözler önüne serdiğini iddia ediyor.

Elmer Stolfusz, Lancaster ilçesinin tarihi çarşısında satıcıların hiç izlemedikleri program hakkında çok şey duyduklarını söylüyor. Dini inançları nedeniyle yüzünü kameraya göstermeyen Elmer, “Birçok turist ve yerel halk programı eğlenceli buldukları için izliyor. Özellikle turistler Amish mafyasına karışıp karışmadığımı soruyorlar” diyor.

“Amish'lere Saygı” kampanyası başlatan film yapımcısı Mary Haverstick, kendisi Amish olmamasına rağmen yanlış ve abartılı varsayımlardan bıktığını söylüyor: “Dini bir grubu alıp organize suç gibi olumsuz bir durumla ilişkilendirip bunu da televizyonda eğlence programı olarak sunamazsınız. Son derece zevksiz, aşağılayıcı ve önyargılı bir program. Bildiğim hiçbir televizyon kanalı bu programı yayınlamaz.”

Amish Mafyası programını hazırlayan şirket konuya ilişkin herhangi bir yorum yapmayı reddetti.

Lancaster’de motel işleten Lark McCarley, kanalın yapımcılarının geçen Aralık ayında burada bir bölüm çekmek için başvurduklarını söylüyor: “Aralık ayında işlerimiz yavaşlıyor. Ek gelir fırsatlarını her zaman değerlendiriyoruz. Ancak programın ne olduğunu öğrendiğimizde kendileriyle ilgilenmediğimizi söyledik.”

Sosyolog Donald Kraybill, Amish'lerin dindar, çalışkan ve ahlaki açıdan üstün olarak görüldüklerini söylüyor: “Amish'lerin her zaman mükemmel ve dürüst olduklarına ilişkin genel kanıyı bozar nitelikte bir program insanların ilgisini çekiyor çünkü Amish'lerin düşündükleri kadar da kusursuz olmadıklarını görüyorlar.”

Siyasetten uzak duran Amish'lerin milyonlarca kişi tarafından izlenen bir programa karşı kendilerini savunmaları zor bir süreç olacağa benziyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG