Erişilebilirlik

Amerikan Askeri Dil Okulu’nda 26 Dil Öğretiliyor


Amerikan Savunma Bakanlığı Dil Enstitüsü, ya da kısa adıyla DLI, dünyanın en büyük dil okullarından biri. Enstitü, Savunma Bakanlığı ve diğer federal birimlere dil ve kültür eğitimi sağlıyor. Enstitünün Yabancı Dil Merkezi, Amerika’nın dünyadaki görev ve misyonlarını desteklemek için 26 farklı dilde eğitim veriyor. Amerika’nın Sesi Farsça Bölümü’nden Rıza Allahyari, California’nın Monterey kentinden bildiriyor.

Amerikan ordusunda görev yapan gençlerin, dünyadaki en zor dilleri akıcı bir şekilde konuştuklarına inanmak zor.

California’da, Büyük Okyanus kıyısında küçük bir kent olan Monterey’deki Savunma Bakanlığı Dil Enstitüsü’nün Yabancı Dil Merkezi’nde 3500 öğrenci farklı diller öğreniyor.

Dil okulunun başarısından dolayı, programın genişletilmesi düşünülüyor. Amaç Irak, Afganistan ve Pakistan’da görevli ordu çalışanlarına dil ve kültür eğitimi vererek Amerika Savunma Bakanlığı’nın artan ihtiyaçlarına destek olmak.

Merkezin müdürü Donald Fisher, Savunma Bakanlığı Dil Enstitüsü’nün dünyadaki diğer dil okullarından, maliyet ve öğrenme süreleri açısından farklı olduğunu söylüyor: “Okulumuz ücretsiz. Öğrencilerimiz, ordu görevlisi 18-22 yaş arasındaki gençler. Kursların süreleri, öğrenilen dilin zorluk derecesine göre değişiyor. İngilizce konuşanların biraz daha kolay öğrendiği diller için 6 ay olan kurs süresi Arapça, Çince, Japonca gibi daha zor dillerde 15 aya uzuyor. Örneğin Farsça kursu 47 hafta sürüyor.”

Bazı kurslar daha da uzun. Eğitmen Ching-Lin, Amerikalı öğrencilerin en çok zorlandıkları Mandarin dilindeki kursun 64 hafta sürdüğünü söylüyor: “Öğrencilerin çoğu zorlukların üstesinden gelebilecek yetenekte. Hem öğretmenlere hem de öğrencilere çok zor bir görev düşüyor. Ama Çince kadar zor bir dili öğrenmek ve öğretmek çok eğlenceli.”

Sınıflar küçük. 6 ila 10 öğrenci var. Dil enstitüsünde 2250 eğitmen görev yapıyor. Ancak Donald Fisher Farsça eğitmen sıkıntısı yaşadıklarını belirtiyor: “Farsça öğretmen sayısı 150, oysa daha fazlasına ihtiyacımız var.”

Şakiba Badihi bu okulda Farsça öğretmeye 2000 yılında başlamış. Badihi yeni öğrencilerin hiç Farsça bilmediğini ve her şeyi en baştan öğrenmeleri gerektiğini söylüyor: “Öğrenciler ilk geldiklerinde Farsça ve İran hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. Önce alfabeyi öğretiyoruz. Zamanla Fars kültürünü tanıyor, ulusal ve dini bayramlar hakkında bilgi ediniyorlar.”

2009’da, Afganistan’daki uluslararası güçlerin komutanı General Stanley McChrystal, emrindeki her birlikte, Afgan dili Darice konuşan en az bir asker bulunması için talimat verdi.

2010’da Amerikan ordusu, Savunma Bakanlığı Dil Enstitüsü’nün sevk öncesi programını, Irak ve Afganistan’a gidecek askerler için zorunlu bir ön eğitim haline getirdi. Bugün, Savunma Bakanlığı’nın bütün personeli ön eğitim almak zorunda. Yaklaşık altı saat süren online eğitimde, ülkenin kültürel tanıtımı yapılıyor, temel cümleler ve askeri terimler öğretiliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG