Erişilebilirlik

Amerikalı General Ankara’da Ne Konuştu?


ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph F. Dunford’un, Ankara’daki temasları kapsamında Türkiye’nin Suriye sınırında uçuşa kapalı ve güvenli bölge yönündeki talebiyle, sınır geçişleri kontrolündeki sıkıntılı tabloyu ve PYD’den duyduğu rahatsızlığı aktardığı öne sürüldü.

Dunford, dün öğle saatlerinde geldiği Ankara’da resmi temaslarını bugün gerçekleştirdi. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından Joseph Dunford’un programı hakkında herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Dunford, bugün sabah Genelkurmay Başkanlığı karargahında resmi tören ile karşılandıktan sonra mevkidaşı Orgeneral Hulusi Akar ile bir araya geldi. Görüşme saat 10.00’da başladı ancak süresi ve içeriğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı, sadece görüntü paylaşımında bulunuldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, öğlen saat 13.15’te gerçekleşmesi planlanan Dunford’u kabulü ise ilerleyen saatlere sarktı ve Çankaya Köşkü’nde yaklaşık 1,5 saatlik bir görüşme yapıldığı duyuruldu. Kabulde, Türkiye tarafında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu da hazır bulundu.

Başbakanlık’tan Dunford’un Ankara’daki temaslarına ilişkin bilgilendirme olması bekleniyordu ancak henüz herhangi bir bilgilendirme yapılmadı.

Edinilen bilgilere göre; ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’un, Türkiye ziyareti çerçevesinde öncelikle uluslararası koalisyon kapsamında IŞİD’e karşı yürütülen mücadele ele alındı. Görüşmede, Türkiye’nin Suriye’de Kürt özerk bölgesi yönetimini elinde bulunduran PYD’den duyduğu rahatsızlığı da ifade ettiği belirtildi. Suriye’den artan sayıda sığınmacı geçişleri olması ve özellikle son günlerde Ege Denizi’nde kaçak yollarla Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken ölen sığınmacı sayısındaki artış da anımsatılarak, Türkiye’nin, uzun süredir talep ettiği ancak ABD’nin desteğini alamadığı “güvenli bölge” oluşturulması beklentisini yinelediği dile getirildi.

Yegin: ABD güvenli bölge için ikna edilemez

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) uzmanı Mehmet Yegin, Türkiye’nin G-20 Liderler Zirvesi’nde Antalya’da “güvenli bölge” talebini ısrar ederek ifade ettiği ancak Obama yönetiminden olumlu yanıt alamadığını söyledi. ABD’nin uçuşa yasaklı bir bölge oluşturulmasını askeri yöntem olarak değerlendirdiğini belirten Yegin, Suriye’de siyasi çözümde ısrarlı olan ABD’nin askeri yöntem olarak güvenli bölgeye karşı çıktığını dile getirdi.

Dunford’un ziyaretinde özellikle Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim ardından güvenli bölge talebi yeniden gündeme getirilse dahi olumlu yanıt alınamayacağı görüşünü aktaran Yegin, artık fiziksel olarak Rusya ile Türkiye arasında çatışma yaratma riski olan bu güvenli bölge oluşumundan vazgeçilmiş olabileceğini söyledi.

Paris’teki saldırılar ardından ABD’nin Suriye’deki savaşı sadece orada tutmayı amaçladığını söyleyen Yegin, ABD’nin de Türkiye’den sınır kontrolü ve istihbarat paylaşımı beklediğini ifade etti. Dolayısıyla da Dunford’un Ankara ziyaretinde, ABD’nin desteğiyle sınır kontrolünün güçlenmesi ve IŞİD militanlarının sızmasını önleme konusu üzerinde durulduğunu düşündüğünü belirten Yegin, ABD’nin şu anda Orta Doğu bölgesinde asıl hedef olarak IŞİD’e odaklanılmasını istediğini de söyledi. Ancak Türkiye – Rusya, Türkiye – Irak ve son olarak Suudi Arabistan – İran arasındaki gerilimlerden dolayı ABD’nin önceliği olan IŞİD’e odaklanma konusunda sıkıntı olduğunu anlatan Yegin, “Bu tansiyonlar, ABD’nin ortaya koymaya çalıştığı birlikte hareket etme ve Suriye’de siyasi çözüme gidilmesi konusunda sorun çıkarmakta ciddi potansiyele sahiptir. ABD’nin müttefiki Türkiye’den bu tansiyonları düşürmeyi beklediği düşünülmelidir. Yine İran ile Suudi Arabistan arasındaki dengede Türkiye’nin bulunacağı konum da çok kritik. Ya arabulucu rol oynayabilir ya da mezhepçi olarak nitelenebilecek şekilde bir tarafı destekleyebilir. Bunlar bu görüşmede öne çıkmış konulardır” dedi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

TSK sınır bilançosunu açıkladı

Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri’nden bugün ve son birkaç gün içerisinde yapılan yazılı duyurular ile Suriye’ye yönelik sınır geçiş ihlallerine ilişkin bilgi verildi. Geçtiğimiz gün Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı hudut birliklerince tüm sınır hattı boyunca Suriye’den Türkiye’ye yasa dışı geçişe teşebbüs eden 309 kişinin yakalandığı duyuruldu. Türkiye’den Suriye’ye yasa dışı geçiş denemesi sırasında 12 şahsın da durdurulduğu açıklandı.

Bugüne ilişkin ise Kilis - Elbeyli’de, Suriye’den Türkiye’ye sınırı yasa dışı yollarla geçtiği tespit edilen ve DEAŞ terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen yabancı uyruklu 4 kişinin göz altına alındığı duyuruldu.

Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri’nden son birkaç gün içerisinde DAEŞ örgütü üyesi olduklarından şüphelenilen ve yasa dışı sınır geçişi sırasında yakalanan şahıslara ilişkin iki kare fotoğraf paylaşımı da yapıldı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG