Erişilebilirlik

Amerika'da Kadın Girişimcilerin Sayısı Nasıl Arttı?


Amerika'da Kadın Girişimcilerin Sayısı Nasıl Arttı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
Amerika’da küçük ölçekli işletmelerin üçte birine yakınının sahibi, kadınlar. Amerikan Nüfus Dairesi’ne göre bir zamanlar erkek egemenliğinde olan alanlarda bile gücünü gösteren kadınların sayısı hızla artıyor.

20-30 yıl önce taşımacılık erkeklerin elindeki bir sektördü. Ancak artık bu alanda Barbara Ayers gibi kadınlar da var.

Ayers, Virginia eyaletinin Fredericksburg kentindeki Apple Transfer şirketinin sahibi. Apple, hem Amerika hem de ülke dışına nakliye hizmeti veriyor.

Ayers, şirketi erkek kardeşiyle birlikte 1988’de kurmuş: ”İşe erkek kardeşimle beraber başladım, sadece bir kamyonumuz vardı. Ben ofiste çalışırken kardeşim taşıma işini hallederdi.”

Ayers şimdi şirketinde yüz kişi çalıştırıyor, büyük bir depoyu ve kamyon filosunu işletiyor.

Amerikan Küçük İşletme Dairesi’nden Ana Harvey, sahibi kadın olan şirketlerin çok iyi iş yaptığını söylüyor: ”1979’da özel şirketlerin sadece %5‘inin sahibi kadınlardı. Şimdi neredeyse 2013’e girerken bu oranın %30’a yükseldiğini görüyoruz.”

Harvey’ göre bu eğilimin nedeni, 1970‘lerde çıkan yasalar: ”Kadınların tek başlarına, erkek ortakları olmaksızın kredi almalarını sağlayan bir yasa çıktı. Bu yasa kadınların işyeri sahibi olmasını hızlandırdı.”

Ekonomik durumun katkısı da büyüktü.

Ana Harvey, ”Birçok kadın işten çıkarılmıştı. Bu kadınlar bir yandan iş ararken diğer yandan da hep istedikleri işi yapmaya, kendi işlerini kurmaya başladı. Böylece hep istedikleri iş, esas işleri haline geldi,” şeklinde konuşuyor.

Kendisi de bir zamanlar şirket sahibi olan Harvey hükümetin kendi işini kurmak isteyen kadınlara yardım ettiğini hatırlatıyor: ”Geçen yıl 160 bin kadına iş ve pazarlama planı, sosyal medya etkileşimi gibi iş kurmak için gereken konularda yardım ettik.”

Barbara Ayers, özel hükümet programları sayesinde sahibi kadın olan işletmelere kamu ihalelerinde kolaylık sağlandığını da söylüyor: ”Savunma Bakanlığı, en büyük müşterimiz. Bu bakanlıkla sözleşmelerimiz var.”

Eskiden kadınlara kapalı olan kapılar birer birer açılıyor.

Barbara Ayers, ”Ben taşımacılık sektöründeyim. Bu işe yeni bir soluk getirdim çünkü genellikle erkeklerin egemen olduğu bir dal. Bu nedenle bazen güçlüklerle karşılaşıyorum,” şeklinde konuşuyor.

Ayers’a göre yaptığı iş, herşeye değer: ”Yolda giderken, kamyonlarımdan birini görünce çok gururlanıyorum.”

Birçok Amerikalı kadın girişimci de aynı hisleri paylaşıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG