Erişilebilirlik

Amerika’da IŞİD Tehdidi


Amerikalı bir IŞİD üyesinin JustPaste.it adlı blogda yayınladığı tehdit, istihbarat yetkililerini harekete geçirse de şimdilik tehdidin ardında somut bir hazırlık belirtisine rastlanmadı

JustPaste.it adlı blogda yazılan tehditte Pazar günü Texas’ınDallas şehri yakınlarındaki Garland kentinde yapılan saldırının yalnızca bir başlangıç olduğu belirtiliyor.

Ebu İbrahim El Ameriki adlı Amerika doğumlu teröristin Pakistan’da aktif bir grubun üyesi olduğu düşünülüyor. Mesajda örgütün Amerika’da 15 farklı eyalette 71 militan eğittiği ve emir geldiği anda teröristlerin istenilen hedefe saldıracakları bildiriliyor. El Ameriki mesajında ayrıca “önümüzdeki 6 ay ilginç olacak” diyor.

El Ameriki ayrıca Garland saldırısında hedefin Amerika Özgürlüğü Koruma Girişimi’nin kurucularından Pam Geller olduğunu yazmış. Saldırının hedefinde kuruluşun kentte düzenlediği Hz. Muhammed karikatür yarışması vardı.

Polis, Garland saldırısının faillerinin 31 yaşındaki Elton Simpson ve 34 yaşındaki Pakistan asıllı Nadir Sufi olduğunu belirledi. Zanlılar saldırıda kurşun geçirmez yelek giymiş ve açtıkları ateş sonucu bir güvenlik görevlisini yaralamıştı. Olay yerindeki bir polis memuru da iki zanlıyı öldürmüştü.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bu iki kişinin IŞİD’in emirleri çerçevesinde hareket ettiklerine dair bir kanıta henüz rastlanmadığını söyledi.

“Bildiğimiz kadarıyla, ki daha öğreneceğimiz çok şey var; bu saldırı daha önce gördüğümüz ‘yalnız kurt’ saldırılarının bir devamı. Bu iki kişi daha geniş çaplı bir komplonun parçasıymış gibi görünmüyor.

Amerikan istihbarat yetkilileri El Ameriki’nin tehditlerini ciddiye aldıklarını, ancak bu tür tehditlerin internette yayılmasının şaşırtıcı olmadığını bildirdi.

IŞİD ve destekçilerinin bu tür yalnız kurt saldırıları ile halkı korkutmayı sürdürmesini beklediklerini söyleyen ve adının saklı tutulmasını isteyen bir uzman aynı zamanda IŞİD’in propagandasından etkilenen Batılı bireylerin de şiddete yönelmesinden kaygı duyduklarını belirtti.

Northeastern Üniversitesi’nden Max Abrahms gibi uzmanlar ise tehditlerin arkasında somut olarak görülen bir tehlike olmadığını söylüyor.

IŞİD’in Amerika içinde örgütlenme konusunda başarılı olduğunu gösteren bir kanıt olmadığını söyleyen Abrahms böyle bir gelişme beklemediklerini belirtti.

Abrahms geçen Pazar günkü saldırıyı yapanların iyi silahlanmış olmalarına rağmen çok büyük bir zarar veremediklerine dikkati çekti.

Uzman, iki saldırganın El Ameriki’nin tasvir ettiği gibi eğitimli askerlere benzemediğini söyledi.

El Ameriki yayınladığı mesajda Amerika’da bulunan 71 IŞİD militanının 23’ünün Garland’daki saldırılara benzer görevler üstlenmek için hazırlandığını söylemişti.

Aşırılıkla Mücadele Projesi yöneticisi eski büyükelçi Mark Wallace saldırının bir devamlılık gösterdiğini düşünüyor. Wallace, IŞİD ve diğer örgütlerin İslam’la ilgili hiciv yapanlara ya da ifade özgürlüğünü kullananlara karşı şiddet çağrısı yapmayı sürdürdüğüne dikkat çekti.

Amerikalı terörle mücadele yetkilileri 180’den fazla Amerikalı’nın Suriye ve Irak’a savaşmaya gitme girişiminde bulunduğunu bildiriyor. Bu Amerikalılar’ın bazılarının Amerika’ya döndüğü biliniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG