Erişilebilirlik

Amerika'da Çiftlik Turlarına İlgi Neden Arttı?


Amerika'da Çiftlik Turlarına İlgi Neden Arttı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
“Tarladan Sofraya”, son yıllarda giderek daha çok rağbet gören, yerel üreticilerin yetiştirdiği gıdaların tüketilmesini teşvik eden bir hareket. Son zamanlarda başlatılan bir program da “tarladan sofraya” hareketine yeni bir unsur daha katıyor: Çiftliklerde yemek turları…

Jim Denevan, Virginia’daki Briars Çiftliği’nde akşam yemeğine gelen yüzden fazla kişi için hazırlık yapıyor.

Denevan ve sekiz kişilik ekibi, bir gece önce gelmiş. Yöre restoranlarından birinin aşçıları, akşam yemeğini hazırlıyor. Denevan için bu yemek, bir damak tadı serüveni. Fikir ise yaklaşık 10 yıl önce doğmuş.

Denevan, ”Amacımız, insanları, sofralarında tükettikleri gıdanın kaynağına yakınlaştırmak, çiftçilerin hikayelerini dinletmek, çiftlikleri gezdirmek. Bunlar çok önemli,” şeklinde konuşuyor.

Eski bir aşçı olan Denevan’ın kardeşi de çiftçi. Çiftlikte akşam yemeği yeme fikrineyse herkes sıcak bakmamış.

Denevan, ”Bu fikri hayata geçirmek için Amerika’yı boydan boya dolaşıp, her yerine seyahat edip çiftliklerde, sahillerde, kısacası gıdanın elde edildiği her yerde sofra kurmak istedim,” diyor.

Misafirler kendi tabaklarını getiriyor. Çiftçi, misafirleri çiftliğinde gezdiriyor.

Matt Szechnyi ve ailesi bu ekolojik çiftliği işletiyor: ”Bu etkinlik, insanlarla aramızda bağ kurmamızı sağlıyor. Küçük ölçekli çiftliklerin işlerini geliştirmesinde insan ilişkinleri büyük rol oynuyor.”

Gezinti, sofrada sona eriyor. Yemekteki etler, Szechnyi’nin çiftliğinden geliyor. Sebze ve diğer ürünlerse yine yöre çiftliklerinden getirilmiş. Misafirler ve çiftçiler aynı sofrada yiyor.

Annoica Ingram arkadaşıyla gelmiş: ”Yemekler şahane. Çiftçilerin ne kadar çok çalıştıklarını şimdi anlıyorum çünkü yetiştirdikleri hayvanlara en iyi şekilde bakmak için ellerinden geleni yapıyorlar.”

Alex Bogel ise ailesini getirmiş: ”Bu kadar büyük bir sofrada tüm bu insanlarla birlikte oturmak çok güzel. Bu topluma ait olma hissi olağanüstü.”

Denevan ve ekibi şimdiye kadar Amerika ve başka ülkelerde 13 bin kişiye yemek vermiş.

Ancak açık havada sofra kurmak zor bir iş. Denevan, ”Yağmur yağabilir. Sofrayı ilerideki ahıra taşımamız gerekebilir. Hava her zaman güzel olmuyor, ama bu, bizim için maceranın bir parçası,” diye konuşuyor.

Denevan faaliyetlerini yaygınlaştırmayı planlıyor: ”Gelecek yıl Asya, Afrika, Yeni Zelanda ve Avustralya’ya gidip sonra Güney Amerika’ya döneceğiz.”

Denevan, sofralarımızı zenginleştiren çiftçileri tüm dünyanın onurlandırmasını umuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG