Erişilebilirlik

Amerika'ya Sahte Mal Girişinde Artış


Amerika'ya Sahte Mal Girişinde Artış
Amerika'ya Sahte Mal Girişinde Artış

Amerika İç Güvenlik Bakanlığı Amerika’ya sahte mal girişinin son zamanlarda arttığını açıkladı. Güvenlik güçleri de ünlü markaların ucuz taklitlerine el koymak üzere operasyonlarını arttırdı. Bu operasyonlarda 6 milyon dolarında sahte mal ele geçirildi, 300’ü aşkın Internet sitesi de kapatıldı.

İşin uzmanı olmayanların, satılan sahte malları gerçeklerinden ayırması zor. Ancak güvenlik kuvvetleri doğru yere baskın düzenlediklerini biliyor.

Ele geçirilen kolilerde futbol takımlarının sahte formaları var.

Ulusal Futbol Federasyonu'ndan Anastasia Danias bu tür sahte mallar yüzünden her yıl milyonlarca dolar zarara uğradığını söylüyor: "Sadece geçen yıl ele geçirilen sahte malların değeri 14 milyon doların üzerindeydi. Bu sadece ele geçirilen mallar. Bir de ele geçirilemeyenler var."

Sahte mallara genellikle sevkiyat sırasında el konuluyor. Chicago havaalanındaki Uluslararası Posta Merkezi’nde, Amerika Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi görevlileri şüpheli görülen kolileri incelemeye alıyor.

Amerika Gümrük ve Sınır Muhafaza Dairesi'nden Brian Henke, "Bazı sahte malları gerçeklerinden ayırmak çok kolay. Mesela, bazı kötü taklitlerde marka isimleri yanlış yazılmış olabiliyor," diyor.

Gümrük memuru Brian Henke, genellikle Super Bowl gibi büyük spor karşılaşmaları öncesinde sahte mal trafiğinin arttığını söylüyor: "Sahte formalar veya diğer aksesuarlar genelde stadyumların önündeki seyyar satıcılarda veya en yakındaki bit pazarlarında satılıyor. 80 dolarlık bir formayı buralarda 40-50 dolara alabiliyorsunuz."

Yetkililer, sahte mal trafiğini tamamen önlemenin en iyi yolunun tüketicileri bu konuda bilinçlendirmek ve orijinal satış noktalarından alışveriş yapmalarını sağlamak olduğunu söylüyor. Hologramlı etiketleri veya logoların dikiliş tarzındaki ayrıntıları anlayabilmek de alıcıları sahte mallara karşı koruyabilir.

Gümrük memuru Brian Henke, "Alıcıların da dikkatli olması gerekiyor," diyor.

Göçmenlik ve Gümrük Dairesi Genel Müdürü John Morton sahte malların genelde Asya’dan geldiğini söylüyor: "Çin’den gönderilen sahte malları ele geçirme konusunda başarılı operasyonlar yaptık ama daha fazlası gerekiyor."

Uzmanlar, “bir malın fiyatı inanılmaz ölçüde ucuzsa, sahte olma ihtimali yüksektir” uyarısında bulunuyor.


XS
SM
MD
LG