Erişilebilirlik

Amerika'ya “FETÖ” Mesajı mı Verildi?


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefon görüşmesinde, “hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın saldırının arkasında FETÖ’nün olduğunu bildiğini” söyledi.

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un cenazesi Türkiye’den hüzünlü bir törenle gönderildiği Moskova’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından karşılandı. Karlov’un cenazesiyle birlikte eşi Marina Karlov da Moskova’ya geri döndü.

Karlov’un cenazesi, Moskova’da da törenle karşılandı. Buradaki törende ev sahibi Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yanı sıra Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Çavuşoğlu’nun cenazeyi Moskova’da beklediği dakikalarda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kendisini aradığı açıklandı. Kerry, Rus Bakan Lavrov ile görüşmesi ardından Çavuşoğlu’nu Ankara’da yaşanan ölümle ilgili taziyesini iletmek üzere aradığı duyuruldu.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre; Çavuşoğlu, “hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın saldırının arkasında FETÖ'nün olduğunu bildiğini” Kerry’e iletti. Saldırgan hakkında bilgileri Kerry ile de paylaşan Çavuşoğlu, ABD tarafı ile Moskova’da gerçekleşen Suriye hakkındaki Rusya-İran-Türkiye üçlü toplantıyı da değerlendirdi.

Rus Büyükelçi Karlov hüzünlü bir törenle gönderildi

Karlov’un cenazesi için ilk resmi tören, Ankara Esenboğa Havalima’nda yapıldı. Törende Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, “Onurlu halkını en iyi şekilde temsil etti. Maalesef, büyükelçi Karlov'un görev dönemi, Türkiye-Rusya ilişkileri bakımından kolay bir dönem değildi, çok ciddi sınamalara sahne oldu. İki ülke halkının ortak iradeleri doğrultusunda, Karlov'un da değerli katkılarıyla bu sınamaları geride bıraktık, ilişkilerimizi tam rayına oturttuk ki, Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmak isteyenler, son bir provokasyon yaptı. Bu saldırıyı yapan ve yapanlar büyükelçi Karlov'u öldürmediler, tarihe kazıdılar. Büyükelçi Karlov, artık Türkiye-Rusya dostluğunun ebedi sembolü olmuştur” dedi. Türkeş, Türk-Rus dostluğu için “her zamankinden güçlü” ifadelerini de kullandı.

Törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Valisi Ercan Topaca ve siyasi partilerden milletvekilleri de katıldı.

Tören boyunca Büyükelçi Karlov’un eşi Marina Karlov’un ayakta güçlükle durduğu gözlendi.

Rus Büyükelçi Karlov’un dün öldürülmesiyle ilgili cep telefonlarıyla çekilmiş farklı görüntüler de ortaya çıktı. Bu görüntüler itibariyle Karlov’un son sözleri, “İnanın hayatım boyunca Kaliningrad'dan Kamçatka'ya defalarca seyahat yapmıştım. Uçakla gidildiği zaman 9 saatte, trenle gidildiği zaman 9 gün boyunca batıdan doğuya kadar seyahat yaptım. Eminim bu sergi sayesinde 20-30 dakika içerisinde gezebileceğiniz Rusya'yı kendi gözünüzle görme isteğiniz olacaktır. Bu konuda tavsiyelerimizi iletiyoruz. Ruslar için de çok ilginç bir ortam sağlanacak. Ankara tarafından Rusya'ya hangi gözle baktıklarını mutlaka merak ediyorlar. İlişkilerimiz normalleştikten sonra Ankara'da yapılan ilk etkinliktir bugün hazır bulunduğumuz sergi...” oldu. Ancak Karlov, arkasından Altıntaş’ın silahını ateşlemesiyle sözlerini tamamlayamadı.

Büyükelçinin Naaşı Moskova’ya Gönderildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Soruşturmadaki son gelişmeler

Bu arada cinayeti işleyen M. Mert Altıntaş’ın aile fertleri ve ev arkadaşının ardından Türkiye medyasına yansıyan bilgilere göre; akşam saatlerinde İzmir’de Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu’ndaki arkadaş çevresinden 6 kişi daha gözaltına alındı.

Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan tespitlere göre ise; saldırgan Altıntaş’ın 11 el ateş ettiği kayda geçtiği belirtildi. Karlov’un bedeninde 9 kurşun olduğu ancak sektiği öngörülen 2 kurşun nedeniyle diğer şahıslarda yaralanmalar olduğu kaydedildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, konuya ilişkin TBMM’de kısa değerlendirmede bulundu. Bozdağ, “Türk polisinin sanki bu suikasti gerçekleştirmiş gibi takdim edilmesi, büyük bir saygısızlık ve iftiradır. Bu bir terör saldırısıdır, bu çok nettir. Bunun arkasındaki bağlantılar da ortaya çıkacaktır. Polis kıyafeti giymiş olması, polis ünvanı taşımış olması bu saldırının niteliğini, bu saldırının arkasındaki kirli ve karanlık bağlantıları asla örtmez” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’de düşmeyen enflasyon FED’e faiz indirtmedi – 1 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:30:56 0:00
XS
SM
MD
LG