Erişilebilirlik

Amerika'ya En Büyük Tehdidi El Kaide Oluşturuyor


Amerika'ya En Büyük Tehdidi El Kaide Oluşturuyor
Amerika'ya En Büyük Tehdidi El Kaide Oluşturuyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı Pakistan’daki el Kaide terör örgütünün Amerika’ya en büyük tehdidi oluşturduğunu açıkladı.

Yıllık terörizm raporunu açıklayan bakanlık, Amerikan istihbarat kuruluşlarının, El Kaide’nin geçen yıl Amerika’ya saldırı düzenleme girişimlerinde bulunduğundan emin olduğunu belirtti.

Raporda el Kaide’nin diğer terörist örgütlerle işbirliği yaparak operasyon yeteneğini genişletmeye çalıştığı bildiriliyor.

Raporda örgütün geçen yıl bazı engellemelerle de karşılaştığı da vurgulanıyor

Raporun Türkiye Bölümü

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde ise Türkiye’nin iç ve dış kaynaklı terörün hedefi olduğu ve Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarına yönelik terörist tehdidin sürdüğü belirtiliyor.

Bu yılki raporda Türkiye’nin 2009’da da terrorist grupların hedefinde olduğu vurgulanıyor. Ülkede eylemler düzenleyen ya da düzenlemeyi planlayan örgütler arasında PKK terör örgütü ve El Kaide gibi örgütler sıralanıyor.

PKK’nın terrorist saldırıların arkasındaki temel örgüt olduğunun vurgulandığı raporda, örgütün 2006’dan bu yana eylemlerini sıklaştırdığı ve yüzlerce can aldığı belirtiliyor.

2009’da Türk hükümetinin girişimiyle başlayan kürt açılımı da raporda yer buluyor. Raporda askeri operasyonların PKK tehdidini ortadan kaldırmada tek başına yeterli olamayacağının anlaşılması üzerine sosyal bir açılımın başladığı ifadeleri var.

Ergenekon soruşturması da raporda dikkati çeken unsurlardan. Önce yasadışı eylemlerin soruşturulması kapsamında başlayan soruşturmanın 2009’da yönünü darbe planladığı öne sürülen ordu mensuplarına doğru çevirdiği raporda yer alan ifadelerden.

XS
SM
MD
LG