Erişilebilirlik

Amerika’nın Afganistan’daki Geleceği Tartışılıyor


Geçtiğimiz günlerde bir Amerikalı askerin Afgan sivilleri öldürmesinin ardından Amerika’nın Afganistan’daki geleceği tartışılıyor. Bu olay ve Amerikan askerlerinin geçmişte karıştığı başka olaylar, Washington’un bu ülkeden çekilme stratejisini gözden geçirmesi yönündeki çağrıların artmasına yol açtı.


On yıl önce Taleban’ı deviren Amerikan askerleri Afganistan’da kutlamalarla karşılanmıştı. Şimdiyse neredeyse ülkenin her yerinde Amerikan karşıtı gösteriler var.

Amerika Afganistan’dan bir yıl sonra Irak’a girdi ve Afganistan’ı ihmal etti. Afganistan Amerikan tarihinin en uzun savaşı oldu.

Emekli Yarbay Dan Wagner, Afganistan’da iki tur görev yaptı. İlk görevi savaşın başındaydı. “O dönem bir iyimserlik, bir fırsat vardı,” diyen Wagner, altyapı ve kurumların oluşturulması konusunda önemi ilerleme kaydettiklerini söylüyor.

İyimserlik zamanla kayboldu, savaş devam etti ve coşkulu Afganlar’ın karşılamaları yerini protestolara bıraktı. Özellikle Kuran yakma ve sivillerin öldürülmesi bu gösterilerin daha da sık yaşanmasına neden oluyor.

Wagner Afgan halkının Amerikan kuvvetlerine karşı tavrının değiştiğine dikkati çekiyor. 2011’de ikinci kez Afganistan’da görev yapan emekli Yarbay Wagner bu kez halk arasında daha çok karamsarlık gördüğünü söylüyor. Wagner “Gelecekleriyle ilgili olarak belirsizlik ve kuşku hakimdi,” diyor.

Halk arasında güvensizliğin ve soğukluğun yaygınlaşması, Afganistan’da görev yapan Amerikan askerleri için de tam bir kabus. Çünkü bir noktada kimin düşman, kimin dost olduğunu kestirmek oldukça zorlaşıyor.

Savaşın uzun sürmesi ve karmaşık hale gelmesi yüzünden bazı Amerikalı siyasetçiler erkenden çekilmeyi önerdi. Geçen hafta bir Amerikan askerinin sivilleri öldürmesini de savaş stresine bağlayanlar var.

Olayın ardından Afganistan’a giden Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, tek bir askerin yol açtığı şiddeti kınadı. Ancak Panetta, Amerika’nın Afganistan stratejisinin değişmeyeceğini, güvenliğin 2014 yılı sonuna kadar Afgan kuvvetlerine devredileceğini tekrarladı.

Washington genelde çabaların boşa gitmediğini, Afganistan’ın yarıdan daha büyük bir bölümünün devlet kontroluna geçtiğini savunuyor.

Başkan Barack Obama da çekilme sürecini hızlandırmadıklarını söyledi, ama planda değişiklikler olabileceğine de işaret etti.

Obama, çekilme stratejileri devam ederken El Kaide’yle mücadelenin de süreceğini bildirdi.

Amerika 2014 sonunda Afganistan’dan çekilse bile özel görev timleri ve uzaktan kumandalı uçaklarla Afgan ordusuna destek vermeye devam edecek.

Amerika uzun vadede Afgan yönetimiyle dirsek temasını sürdürmekle birlikte, daha az göz önünde olmayı planlıyor.



XS
SM
MD
LG