Erişilebilirlik

Amerika'nın Değişen Mutfak Kültürü


Amerika'nın Değişen Mutfak Kültürü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Off the Menu adlı belgesel, kültür ve toplumların yansıması olan gıdanın insanların hayatında oynadığı rolü inceliyor. Belgeselin Kore asıllı yönetmeni Grace Lee, küçüklüğünde Asya mutfağının Amerikan kültüründeki yerini şu anekdotla anlatıyor: "1980’li yıllarda Missouri’de çok az Asya restoranı vardı. Asya’ya özgü ‘kimçi’ adını verdiğimiz turşuyu evin bodrum katındaki buzdolabında saklar, kimseye göstermezdik. Şimdi kimçi’yi marketlerde, Meksika yemeklerinde, hamburgerlerin içinde görmek mümkün."

Grace Lee, son 20 yıldır Amerikalılar’ın Asya mutfağına ilgisinin arttığını söylüyor. Bunun nedeni, Asyalı göçmen sayısındaki artış.

Tayvanlı göçmen bir ailenin oğlu olan Gary Chiu ise, Texas’ın en eski tofu fabrikası Banyan Gıda’yı işletiyor. Chui, işletmelerinde Asya ve Latin etkisi olduğunu ve bunun nedeninin sattığı ürünlerin değil, çalışanlarının çoğunun Latin Amerika kökenli olmasına bağlıyor. Bu etki Chui'nin ürünlerine de yansımış. Chui, "2000’de tofulu börek yapmaya, 2005’te mısır yapraklarına sarılarak pişirilen Meksika’ya has tamale’yi tofuyla üretmeye başladık” diyerek bu duruma bir örnek veriyor.

Gıdanın tarihçesini anlatan Grace Lee’nin umudu, bu belgesel sayesinde Asya ve Pasifik kökenlilerin deneyimlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak.

Belgesel, tüketilen gıdaların çoğu ithal olan Hawaii’ye de yer veriyor. Hawaii, geçmişte gıda açısından kendi kendine yeten bir yerdi. Hi’ilei Kawelo gibi bazı Hawaii yerlileri tıpkı ataları gibi avcılık yapıyor. Hi’ilei, avlanmayı babası Gabby’den öğrenmiş.

Hi’ilei, kültürünü ve geleneklerini yaşatmanın, Hawaii kimliğinin bir parçası olduğunu, adadaki hayat tarzını korumanın ailesi için çok şey ifade ettiğini söylüyor. En büyük besin kaynakları ve ailesini sekiz nesildir ayakta tutuan gıdan ise ahtapot.

Hi'lei ayrıca, yemeklerle birlikte nesilden nesile birçok becerinin yanı sıra, nesiller boyu sürdürülen değerlerin de her lokmada bir sonraki nesile aktarıldığını da ekliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG