Erişilebilirlik

Amerika'nın Afganistan Savaşıyla İlgili Gizli Belgeleri İnternet'te


Afganistan savaşına ait çok sayıda gizli Amerikan askeri belgesi İnternet’te yayınlandı.

WikiLeaks adlı İnternet sitesinin yayınladığı 90 bini aşkın belge Ocak 2004 ve Aralık 2009 arasındaki dönemi kapsıyor. WikiLeaks hükümetlere ve kuruluşlara ait gizli belgeleri kamuoyuna sızdırmasıyla tanınıyor.

İnternet sitesinin son yayınladığı belgeler, Afganistan’da “yüksek öneme sahip” direnişçi ve terörist hedeflere yönelik çok gizli, özel Amerikan operasyonlarına yer veriyor. Kayıtlarda bazı operasyonların yanlışlıkla Afgan sivillerin ölümüne yol açtığı da belirtiliyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, bu bilgilerin İnternet’te sızdırılmasını kınadı. Jones yayınladığı açıklamada, gizli bilgilerin sızdırılmasını “sorumsuzluk” diye niteledi, ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu, çok sayıda Amerikan ve koalisyon askerinin hayatını tehlikeye attığını söyledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jones, WikiLeaks’in gizli bilgileri yayınlarken kendilerine danışmadığını ve her şeyi basından öğrendiğini açıkladı. Haber, Amerikan New York Times ve İngiliz Guardian gazeteleriyle Alman Der Spiegel dergisinde yayınlandı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, ayrıca sızdırılan belgelerdeki bilgilerin eski Başkan Bush dönemini yansıttığına dikkati çekti ve Obama’nın başkanlığının ilk gününde yeni Afganistan stratejisi açıkladığını hatırlattı.

Belgelerde ayrıca Pakistan istihbaratının Afgan direnişine yardım ettiği yönünde Amerika’nın kaygılarına da yer veriliyor.

Pakistan’ın Washington büyükelçisi Hüseyin Hakkani, WikiLeaks’deki bilgilerin aksine, hükümetinin İslamcı direnişe karşı kararlılığını sürdürdüğünü söyledi. Büyükelçi, belgelerin günümüzdeki gerçekleri yansıtmadığını sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG