Erişilebilirlik

Amerikan Yönetiminin Suriye Politikası Değişecek mi?


Amerikan Yönetiminin Suriye Politikası Değişecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Obama yönetimi, daha etkili bir Suriye politikası izleme konusunda gayret gösterse de Dışişleri Bakanlığı çalışanlarının dile getirdiği iç huzursuzluk, bir sonraki yönetimde de sürecek gibi görünüyor. 51 diplomata, bakanlık içi bir yazışmayla, Esat Rejimine karşı hava saldırılarını da içeren daha etkili bir Suriye politikası izlemeleri çağrısı yapıldı.

Suriye’de, hükümete bağlı güçler ve isyancılar arasındaki çatışmalar sürerken, 10 milyon’dan fazla kişinin evlerini terketmek zorunda kalması giderek büyüyen bir insani krize yol açıyor. Obama yönetimi, her ne kadar Suriye’deki hedeflerini hayata geçirmediğini kabul etse de, ufukta güçlü bir askeri strateji gözükmüyor.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, ‘Suriye’deki sorunların çözümünde askeri politikalar izleyerek ne Amerika Birleşik Devletleri ne de bir başkası başarılı olabilir’ şeklinde konuşuyor.

Uzmanlara göre, bunun sonucu olarak da yönetim içinde Suriye politikasına duyulan memnuniyetsizlik bir sonraki başkan döneminde de sürebilir.

Atlantic Konseyi'nden Faysal İtani, ‘Bu Suriye yükünün beraberinde getireceği sorunlardan biri. Mülteci sorununun yanısıra, Suriye’nin kendisi bölgedeki müttefiklerimizle olan ittifakımıza baskı oluşturuyor’ diyor.

Çözülemeyen sorunlar, ABD’nin bölgedeki müttefiklerine, Suriye’deki iç savaş konusunda değişim çağrıları yaptırıyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyir, ‘Suriye’de, askeri çözümü de kapsayan daha sert ve daha sağlam bir yaklaşımı destekledik’ diyor.

Uzmanlar, Türkiye, Katar, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de daha güçlü bir askeri müdahaleyi desteklediğini söylüyor.

Faysal İtani, ‘Bu ülkelerin duruşlarını, Ürdün ve Birleşik Arap Emirliği gibi taraf belirlememiş ülkeler gibi temkinli tutmalarının nedeni, ABD’nin böyle bir rol almayacağının hesabını yapmış olmaları’ şeklinde konuşuyor.

Ancak bazılarına göre ise, bir sonraki ABD başkanı kamuoyunu dinlerse, Suriye’de siyasi geçişi destekleyen bir yaklaşım hedefi olmayacak.

Johns Hopkins, ‘Amerikan toplumu, Suriye sorunuyla değil, IŞİD sorunuyla ilgileniyor,’ şeklinde konuşuyor.

Daniel Serwer’a göre ne Cumhuriyetçi muhtemel aday Donald Trump ne de Demokrat muhtemel aday Hillary Clinton, Suriye politikasıyla ilgili net bir eylem planı ortaya koymuş durumda. Ancak iki aday da, Suriye’deki savaşın seyri ve IŞİD’le mücadelenin ilerleyiş hızından duydukları memnuniyetsizliği dile getiriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG