Erişilebilirlik

Amerikan Medyasından Snowden İçin Af Çağrısı


Başkent Washington'da Edward Snowden'a destek kampanyası kapsamında bir belediye otobüsüne verilen reklam
Başkent Washington'da Edward Snowden'a destek kampanyası kapsamında bir belediye otobüsüne verilen reklam

Amerika’da New York Times, İngiltere’de de Guardian gazeteleri Edward Snowden için af çağrısında bulundu

ABD hükümeti, eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın, kurumun gizli izleme programını açığa çıkarması nedeniyle nedeniyle yargılanmasını istiyor. Şu anda Rusya’dan geçici sığınma alan Snowden’ın suçlu bulunması durumunda uzun bir mahkumiyet cezası alması mümkün.

New York Times bugünkü başmakalesinde Snowden suç işlemiş olsa bile ülkesine büyük bir hizmet yapmış olduğu ve Amerikan halkını NSA’in gözetim programlarıyla ilgili bilgilendirdiği düşüncelerine yer verdi.

Yazıda Başkan Obama’nın yardımcıları aracılığıyla Snowden’ın karalanması sürecini sona erdirecek bir çözüm bulması gerektiği belirtildi.

İngiliz Guardian gazetesi ise Snowden’ın elindeki bilgileri açığa çıkarmasının ahlaktan gelen bir cesaret örneği olduğunu yazdı ve eski NSA çalışanının, ülkesine onurlu bir biçimde dönmeyi hak ettiğini belirtti.

Snowden’ın sızdırdığı bilgilerle ilgili soruşturmayı sürdüren NSA çalışanı Rick Ledgett, geçenlerde Snowden’ın elinde kalan bilgileri teslim etmesi durumunda affedilebileceğini söylemişti. Ancak Beyaz Saray ve istihbarat dünyasının önde gelenleri Snowden’ın yargılanması konusunda katı tutumlarını sürdürüyor.

New York Times, Snowden’ın kurum içinde bilgi toplamayı azaltacak yöntemler aramak yerine bilgileri halka sızdırmasının tek doğru yöntem olduğu konusundaki inancının haklı olduğunu belirtti. Guardian, Snowden’ın ifade özgürlüğü ve ifşacılığın en iyi örneğini ortaya koyduğunu belirtti.

Snowden geçen yıl içindeki elindeki belgelerin çoğunu Washington Post ve Guardian’a sızdırmıştı. Gazeteler Amerika’da istihbarat yöntemleriyle ilgili kapsamlı yayın yapmış ve NSA’in milyonlarca telefon görüşmesini kaydettiğini açıklamıştı. NSA’in aranan numaraları, konuşmaların uzunluğunu ve tarihlerini kaydettiği, ancak içeriğini toplamadığı ortaya çıkmıştı.

Amerikan istihbaratı yetkilileri ise Amerika’nın terör saldırılarını engellemek için bu bilgilere gereksinimi olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG