Erişilebilirlik

Amerikan Üniversitelerinde Rekor Sayıda Türk Öğrenci


Amerikan Üniversitelerinde Rekor Sayıda Türk Öğrenci
Amerikan Üniversitelerinde Rekor Sayıda Türk Öğrenci

Türk üniversitelerinde okuyan Amerikalı öğrenci sayısı da artıyor

Amerika'da sayıları üç binin üzerinde olan üniversite ve yüksek okul, Türk öğrencilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Sadece lisans değil, lisans üstü eğitim ve doktora için Amerika'nın saygın üniversitelerine kabul edilen Türk öğrencilerin sayısı düzenli olarak artış gösteriyor.

Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) tarafından ve ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu’nun desteğiyle yayınlanan uluslararası akademik hareketlilik yıllık raporu “Açık Kapılar 2010”a (Open Doors 2010) göre, Amerikan yüksek öğrenim kurumlarına kayıt yaptıran Türk öğrencilerin sayısı 2009-2010 döneminde bir önceki döneme oranla yüzde iki arttı. 12,148 olan öğrenci sayısı 12,397’ye çıktı.

Bu artışla, Amerikan üniversitelerinde okuyan Türk öğrenci sayısı, arka arkaya üç yıl boyunca düzenli olarak artmış oluyor. Türkiye, ABD’ye öğrenci gönderen ülkeler arasında onuncu, Avrupa ülkeleri arasında ise birinci konumda yer alıyor.

Yabancı öğrencileri ağırlayan ilk beş eyalet olan California, New York, Texas, Massachusetts ve Illinois’de okuyan uluslararası öğrencilerin sayısında da artış kaydedildi. Bu eyaletlerdeki üniversitelerde de çok sayıda Türk öğrenci eğitim görüyor.

“Açık Kapılar” raporuna göre, ayrıca 2008-09 akademik yılında Türkiye’de okuyan Amerikalı öğrenci sayısında da yüzde sekiz artış görüldü, öğrenci sayısı 1,261’e çıktı. Türkiye’de okuyan Amerikalı gençlerin sayısında da böylece arka arkaya beş yıldır artış kaydedilmiş oldu.

Raporda, daha az tanıdıkları ülkelere giden Amerikalı öğrencilerin sayısında da önemli artış olduğu belirtiliyor. En çok tercih edilen 25 ülkeden onbeşi Batı Avrupa ülkelerinin dışında bulunuyor, bunların dokuzunda birinci bir dil olarak İngilizce konuşulmuyor.

Bu yılın Açık Kapılar raporuna göre 2009-10 akademik yılında Amerika'daki yüksek okul ve üniversitelerde okuyan uluslararası öğrenci sayısı da rekor düzeyde artarak 690,923’e yükseldi. Açık Kapılar 2010 raporuna göre, 2009-10 döneminde Amerikan üniversitelerine kayıt yaptıran öğrenciler de Amerika ve diğer birçok ülkedeki ekonomik krizden etkilendi.

EducationUSA Bölge Direktörü Amy McGoldrick, şunları söylüyor:

“Amerikan diplomalarının kalitesi ve saygınlığı nedeniyle Amerika, Türkiye’den öğrencilerin en çok tercih ettiği ülke olmaya devam ediyor. Bu tercihe katkıda bulunan bir diğer faktör de Amerika'daki yüksek okul ve üniversitelerin Türkiye’den öğrenci çekmek için etkinlik seviyelerini yükseltmiş olmalarıdır.”

Şu anda birçok Amerikan üniversitesiyle Türk Üniversiteleri arasında değişim programları uygulanıyor. Hatta New York Eyalet Üniversitesi'yle (SUNY) Boğaziçi Üniversitesi arasında çifte diploma anlaşması var. İki okulun öğrencileri gerekli dersleri alıp kredilerini tamamladıktan sonra hem Türkiye hem de Amerika'dan diploma alma hakkına sahip olabiliyor.

Açık Kapılar programıyla ilgili ayrıntılı bilgiye Uluslararası Eğitim Enstitüsü (IIE) sitesinden ulaşabilirsiniz:

http://www.iie.org/

XS
SM
MD
LG