Erişilebilirlik

Amerikan Uçaklarına Bomba Tehdidi Kalktı


Beyaz Saray terörle mücadele baş danışmanı John Brennan
Beyaz Saray terörle mücadele baş danışmanı John Brennan

Amerikalı yetkililer, Amerikan yolcu uçaklarına yönelik son bombalı saldırı tehdidinin tamamen ortadan kalktığını bildiriyor.

ABC televizyonuna konuk olan Başkan Obama’nın terörizm başdanışmanı John Brennan, artık tehdit olmadığını açıkladı. Amerikalı yetkililer bir gün önce, El Kaide’nin Yemen kolunun, bir militanın iç çamaşırına yerleştirilecek bombayla Amerika’ya giden bir yolcu uçağını bombalama planlarını kamuoyuna açıklamıştı.

Yetkililer saldırının ilk aşamalarında ortaya çıkarıldığını, hiçbir Amerikan yolcu uçağının tehdit altında olmadığını bildiriyor. Bununla birlikte intihar saldırısını düzenlemeyi planlayan kişiye ne olduğu konusu açıklık kazanmadı.

Amerikalı yetkililer 2009 yılındaki saldırıda kullanılan iç çamaşırı bombasının yeniden tasarlanarak son eylemde kullanılmak istendiğini belirtiyor. 2009 Noeli’nde bir Nijerya vatandaşı, Amsterdam’dan Detroit’e giden bir yolcu uçağını benzer bir şekilde düşürmeye çalışmıştı. Bomba düzeneği çalışmamış, Nijeryalı saldırgan yaralı ele geçirilmişti.

Son patlayıcının da önceki gibi Suudi Arabistanlı İbrahim Hasan el Esiri tarafından imal edildiğine inanılıyor. El Esiri, El Kaide’nin Yemen koluna üye.

Amerikalı uzmanlar yeni bombanın da havaalanlarına yerleştirilen detektörlerden geçip geçemeyeceğini test ediyor.

Başkan Barack Obama, son saldırı planlarından Nisan ayında haberdar edilmişti. El Kaide, intihar saldırısını Usame bin Ladin’in ölüm yıldönümü olan 2 Mayıs’ta düzenlemeyi planlıyordu.


XS
SM
MD
LG