Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Washington'da Türk-Amerikan İlişkileri Konferansı

Türk-Amerikan ilişkilerinin zorlu bir dönemden geçtiği bir süreçte Washington, Türkiye ve Amerika’dan siyasetçiler ve işadamlarını bir araya getiren Türk-Amerikan Konseyi’nin (ATC) konferansına ev sahipliği yapıyor

Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç:

"İki ülkenin birbirine hiç olmadığı kadar ihtiyacı var. Ancak farklı coğrafyalarda yaşayan iki müttefikin her konuda anlaşamaması doğal. Görüş ayrılıklarımızı da diyalog yoluyla aşmak istiyoruz."

"YPG bazılarının Washington’da yarattığı algı gibi Kürtler'i temsil etmiyor. IŞİD’le mücadelede yapmamız gereken bölgenin asıl sahiplerine verilmesidir."

"Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik tehditler çıkarlara hizmet etmiyor."

"ABD’nin Patriot teklifi geç gelen ve yetersiz bir teklif."

"ABD’den gelen tehditkar söylem yardımcı olmuyor."

"ABD’li müttefiklerimiz şunu anlamalı. Bizim Kanada ve Meksika gibi komşularımız yok. Hava savunma sistemi bizim için gerekli."

"Dost olmak bana sorarsanız müttefik olmaktan daha mühim. Askerlerimiz ortak değerler için birlikte Kore’de savaştı. O zaman NATO üyesi değildik. Herkes stratejik müttefik diyor, ben stratejik dost diyorum. Bu bağlamda dürüst şekilde hayalkırıklılığımızı paylaşacağım."

"S-400 kararı bir gecede alınmadı. Evveliyatı var. Teknoloji transferi ve ortak üretim istedik."

"Fiyat olarak olağan bir müşteri muamelesi gördük."

"O nedenle başka kaynaklar aramamız ABD için sürpriz olmamalı."

"Bazı ABD’li yetkililerin "Türkiye seçimini yapmalı" açıklamaları bizim için hayalkırıklığı."

"15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki Fethullah Gülen özgür şekilde burada yaşıyor
Bu sadece Türk Büyükelçisi için değil Türk halkı için büyük hayalkırıklığı."

"YPG bölgede ABD’nin temsil ettiği tüm değerlere karşı duran faaliyetlerde bulunuyor. ABD’nin buna rağmen YPG’yi güvenilir ortak olarak nitelemesi hayal kırıklığı."

"CIA, YPG’nin ABD tarafından terör örgütü olarak gördüğü PKK’nın Suriye kolu olduğunu açıkça söylüyor."

"Türkiye ve ABD dostlarına sesleniyorum: Sesinizi yükseltin, bu ortaklığı koruyun pişman olmayacaksınız."

Albayrak: "Temaslar Şimdiye Kadar Çok İyi Geçti​"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Washington’da yapılan Amerikan Türk Konseyi (ATC) toplantısının ilk gününün sonunda katılımcılara seslendi.

Beyaz Saray’da temaslarda bulunduğunu belirten Albayrak Türk-Amerikan ilişkileri için “İlişkilerin doğasını görüş ayrılıklarının belirlememesinin sorumluluğu bizim üzerimizde” dedi. Yatırımcılara da Türkiye’ye yatırım yapmak için daha iyi bir zaman olmadı” mesajını verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçtiğimiz Perşembe gününden bu yana Amerika’da bir dizi toplantı yaptığını, ABD ile ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla Beyaz Saray’da da ABD Maliye Bakanı Steve Mnuchin dahil olmak üzere temaslarda bulunduğunu belirtti.

Berat Albayrak ABD temasları için “Şimdiye kadar çok iyi geçti” dedi. Washington’da yapılan ATC konferansına yüksek katılım düzeyini de övdü.

Milliyetçiliğin yükselmesi, aşırı sağın yükselmesi ve korumacı yaklaşımların ülkeler arasındaki bağları zayıflattığını belirten Albayrak uluslararası anlamda ortamın değişmesiyle birlikte Türk-Amerikan ilişkilerinin de sınavdan geçtiğini vurguladı.

Türkiye’nin NATO üyesi olduğunun altını çizen Albayrak yeni güvenlik risklerinin ikili ilişkilerin çeşitlendirilmesini gerektirdiğini söyledi.

Suriye krizine de değinen Albayrak, “Başkan Trump’ın çekilme kararının ardından Türkiye ve Amerika arasında güvenli bölge oluşturulması konusunda ilerleme sağlanması halinde iki ülkenin bölgede bir işbirliği örneği sergilemiş olacağını belirtti.

Berat Albayrak “Dostlarımızın kaygılarımızı ciddiye almasını bekliyoruz. İlişkinin doğasını görüş ayrılıklarının belirlememesinin sorumluluğu bizim üzerimizde” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Türkiye ve Amerika arasında ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Albayrak “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump’ın her görüşmede ekonomiye atıfta bulunması tesadüf değil. Liderler kararlı. İlişkilerin geleceğinde iş dünyasının da rolü olmalı” dedi.

Türk-Amerikan ilişkilerinde “olumlu gündem” vurgusu yapan Albayrak Türkiye’de yerel seçimlerin ardından 4,5 yıllık seçimsiz bir süreç olacağını vurgulayarak yatırımcıya da mesaj verdi.

Türkiye’nin önümüzdeki yıl yüzde 2,5 oranında büyüyeceğini belirten Albayrak “Bu daha başlangıç olacak” dedi.

Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ve serbest piyasa ekonomisi ilkelerine bağlı olduğunu vurgulayan Berat Albayrak konuşmasını “Türkiye iş dünyasına açık. İlişkileri empati, karşılıklı diyalog ve ortak çıkarlar seviyesine yükseltelim” sözleriyle tamamladı.

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Amerikan- Türk Konseyi (ATC) Konferansı'nın gündemi ve Türk-Amerikan ilişkilerini VOA Türkçe'den Begüm Dönmez Ersöz'e değerlendirdi

Yalçındağ: 'ABD-Türkiye Arasındaki Sorunların Çözümü İçin Diyalog Yolu Açık Olmalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Türk Amerikan ilişkilerinde kritik görüşmeler Washington’da yapılıyor.

Serdar Cebe gazeteci Barçın Yinanç'la konuşuyor

Daha fazla

XS
SM
MD
LG