Erişilebilirlik

2013'te ABD Tarihinin En Verimsiz Kongresi


2013'te ABD Tarihindeki En Verimsiz Kongre
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Temsilciler Meclisi ve Senato’nun oyladığı ve Başkan Obama’nın imzasıyla yürürlüğe giren yasa sayısı sadece 57. Siyasetçiler Kasım 2014’te yapılacak ara seçimlere odaklanacağı için 2014’te çok büyük değişiklikler olması beklenmiyor

Uzmanlar, başkanlık makamını ve Senato’yu Demokrat Parti’nin, Temsilciler Meclisi’niyse Cumhuriyetçi Parti’nin kontrol ettiği bölünmüş bir hükümet için bile bu performansı son derece kötü buluyor.

Göçmenlik reformu Senato’dan geçti, ancak Temsilciler Meclisi’nde gündeme bile gelmedi. Bu nedenle bazı eylemciler siyasetçilerin dikkatini geçmek için günlerce açlık grevi yaptı.

Temsilciler Meclisi Demokrat Parti Grup Başkanı Nancy Pelosi, tepkisini kısaca ”Darmadağın olduk, kendimize çekidüzen verelim!” diyerek belirtti.

Temsilciler Meclisi’nin gündemini, çoğunluktaki Cumhuriyetçiler belirliyor. Cumhuriyetçiler bu yıl Başkan Obama’nın sağlık reformu yasasını iptal etmek ya da geciktirmek için çok uğraştı. Bütçe uzmanı Stan Collender, Temsilciler Meclisi, sağlık reformu yasasını iptal etmek için başarılı olamayacaklarını bile bile, 37 kez oylama yaptığını, bu nedenle de yıl içinde çıkardıkları iş sayısının çok çok az olduğunu, bunun böyle olacağını önceden tahmin etmenin mümkün olduğunun belirtiyor.

Cumhuriyetçi muhalefetin sağlık reformuna karşı çıkması nedeniyle Ekim ayında hükümet iki hafta süreyle kapatıldı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, bazı partilileri, partiyi gereksiz bir bütçe düellosuna sürükledikleri gerekçesiyle şu sözlerle eleştirmişti:
”Hükümet açılmadan bir gün önce birileri, hükümetin kapanmasının zaten hiçbir işe yaramayacağını bildiklerini söyledi. Şaka mı yapıyorsunuz?”

Stuart Rothenberg, Kongre’nin performansını izliyen bir uzman olarak şu yorumu yapıyor: ”Cumhuriyetçiler, Demokratlar, Bağımsızlar, herkes Kongre’nin sınıfta kaldığını, Amerika’nın en büyük sorunlarını ele almadığını, tek yaptıklarının ağız dalaşı olduğunu düşünüyor. İki parti de birbirini suçluyor. Kongre bence bugüne kadar hiç bu ölçüde itibar kaybetmemişti.”

Cumhuriyetçi Senatör John McCain de aynı görüşte. Amerikan halkının gözünde itibarlarının yerle bir olduğunu söyleyen McCain, kamuoyunun Kongre’ye verdiği desteğin yüzde 9’a düşmesinin bunun en somut göstergesi olduğunu belirterek, "Unutmayın, 1980’li, 1990’lı yıllarda halkın Kongre’ye verdiği destek oranı yüzde 60‘lardaydı. Yani durum hiçbir zaman bu kadar kötü değildi.” dedi.

Kongre’deki ortamın, 30 yıldır ilk kez bu kadar olumsuzlaştığını belirten kıdemli siyasetçi Senatör McCain, Kongre üyelerinin ilkelerinden ödün vermeden de bazı yasaları geçirmek için uzlaşmaya varabileceğini savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG