Erişilebilirlik

Amerikan Şirketlerinin Çoğu 2014'ten Umutlu


Amerikan Şirketlerinin Çoğu 2014'ten Umutlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Ulusal İş Ekonomisi Derneği'nin anketine göre, Amerika'da şirketlerin çoğunluğu 2014'ten umutlu. Ankete katılan firmaların birçoğu ekonomik büyümenin 2014’te hız kazanarak satışları ve kar oranlarını olumlu etkilemesini beklediklerini bildirdi

Ulusal İş Ekonomisi Derneği tarafından yapılan bir anket, Amerika’daki şirketlerin çoğunluğunun 2014 ile ilgili iyimser beklentileri olduğunu gösteriyor. Ankete katılan firmaların birçoğu ekonomik büyümenin 2014’te hız kazanarak satışları ve kar oranlarını olumlu etkilemesini bekliyor. Ancak, Amerikan ekonomisindeki toparlanma bazı sorunlar yüzünden yavaşlayabilir.

2013 yılının son aylarında artan satışlar iş dünyasında iyimserlik yaratmışa benziyor. Ulusal İş Ekonomisi Derneği’nin, Ocak’ta yaptığı ankete katılan üyelerin yüzde 70’i, Amerikan ekonomisinde bu yıl yüzde iki buçuk ila üç arasında büyüme beklediğini söyledi.

Dernek yetkilisi Ken Simonson’a göre, en sıkıntılı dönem Ekim ayında hükümetin 16 gün kapanması sırasında yaşandı.

Ken Simonson: “Bu durum 2013’te yatırımları olumsuz etkiledi. Ama bu ankete göre, 2014 yılında firmalar daha fazla yatırım yapmayı planlıyor. Bu da olumlu bir gelişme.”

Ankete katılanların üçte birinden fazlası daha fazla kar elde etmeyi, yaklaşık yarısı da fiyatların yükselmesini bekliyor. Ancak sadece yüzde 37’si önümüzdeki altı ay içinde istihdam yaratacağını söylüyor. Bu firmalara göre, kalifiye eleman açığı, istihdamın büyümesine engel oluyor.

Ken Simonson: “Firmaların dörtte biri kalifiye işçi bulmakta zorlandıklarını söylüyor.”

Kalifiye eleman açığı, 2014 yılında 100 milyar dolarlık 130’dan fazla projeye yatırım yapacağını açıklayan petrokimya şirketlerinin kronik sorunu haline geldi.

Ken Simonson: “Bu ülkedeki işçi havuzuyla 135 projeyi kısa bir zaman dilimi içinde gerçekleştirmek mümkün değil. Bunu yapmak için bazı elemanları ithal etmemiz gerekir ki bu da maliyeti tırmandırır, gecikme ve iptallere yolaçar.”

Son dönemdeki ekonomik istikrarsızlığa rağmen, ankete katılan firmaların çoğu, Amerika Merkez Bankası FED’in tahvil alımlarını azaltmasının ekonomiyi etkilemesini beklemiyor.

Buarada ankete katılanların sadece yüzde yirmisi, Obamacare olarak bilinen sağlık reformunun ekonomiyi olumsuz etkileyeceği tahmininde bulundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG