Erişilebilirlik

Amerikan Senatosu Silah Kontrolunu Tartışıyor


Demokrat Partililer'in çoğunlukta olduğu Senato, ateşli silahlara erişimi kısıtlayacak yeni yasa tasarısını görüşmeye açtı

Tasarıya karşı çıkan Cumhuriyetçiler'in engellemesi 31’e karşı 68 oyla reddedildi.

Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Senato bu yıl en duygusal tartışmalara sahne olması beklenen yasa tasarısıyla ilgili görüşmeleri önümüzdeki günlerde de sürdürecek.

Senato’daki Demokrat Parti grup lideri Harry Reid tartışmaların, özellikle son dönemde yaşanan trajik silahlı şiddet olaylarının kurbanları açısından ülkenin bu konudaki duruşunu yansıtmasını beklediğini söyledi. Reid, ateşli silahlarla ilgili yasanın birkaç hafta içinde çıkabileceğine dikkati çekti.

Bireysel silahlanma yanlısı iki senatör tarafından sunulan, kişilerin geçmiş sabıka sicilleri ve sağlık durumlarının incelenmesi önerisi, Genel Kurul’da yeni tartışmaların önünü açmış oldu. Joe Manchin ve Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey’in sunduğu öneriye göre bu incelemeler silah fuarlarında ya da internetten yapılan silah satışları sırasında da kişilerin sabıka ve sağlık kayıtlarının incelenmesi öngörülüyor.

Başkan Barack Obama, geçen Aralık’ta Connecticut eyaletinde bir ilkokulda girişilen silahlı katliamın ardından bireysel silahlanmanın daha sıkı denetlenmesi çağrısında bulunmuştu. Katliamda çoğu çocuk 26 kişi hayatını kaybetmişti.

Obama, Senato’nun girişimini övdü, yeni yasanın “tehlikeli kişilerin silah edinmesini güçleştireceğini” söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG