Erişilebilirlik

Amerikan Senatosu Çin Parası Tasarısını Onayladı


Amerikan Senatosu Çin Parası Tasarısını Onayladı
Amerikan Senatosu Çin Parası Tasarısını Onayladı

Yasa tasarısı, ticarette avantaj sağlamak için paralarının değerini düşük tutan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngörüyor

Yasa tasarısı, başta Çin olmak üzere, ticarette avantaj sağlamak için paralarının değerini düşük tutan ülkelere yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

35’e karşı 63 oyla kabul edilen yasa tasarısı henüz Temsilciler Meclisi’nde görüşülmedi ve çoğunluktaki Cumhuriyetçi Partililerin konuyu gündeme almama ihtimali var. Beyaz Saray ise henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Tasarıya şiddetle karşı çıkan Pekin hükümeti, yasa olması halinde iki ülke arasında ticaret savaşı çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

Tasarı, Maliye Bakanlığı’na yaptırım yetkisini verirken, para birimini düşük tutan ülkelerden şikâyetçi Amerikan şirketlerinin, bu ülkelerin mallarına gümrük vergisi uygulanması talebini kolaylaştırıyor.

Amerika, Pekin hükümetinin, ihraç ürünlerini fiyat açısından daha cazip hale getirmek için Yuan’ın değerini düşük tuttuğuna inanıyor. Bu uygulama aynı zamanda ithal mallarını Çin halkı için daha pahalı hale getirdiğinden yabancı şirketlerin satışı azalıyor.

Pekin hükümeti, Yuan’ın değerini Amerikan dolarına karşı dalgalanmaya bırakmak için gerekli önlemleri almaya başladığını duyurmuştu.

XS
SM
MD
LG