Erişilebilirlik

Amerikan Savaş Gemileri Tartışmalı Karasularda


(ARŞİV)
(ARŞİV)

İki Amerikan savaş gemisi Güney Çin Denizi’nde Çin’in hak iddia ettiği adaların yakınından geçti. Bu gelişmenin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde Çin’in tepkisini çekmesi bekleniyor.

Washington ve Peki ticaret savaşına kilitlenmiş durumda ve 1 Mart’a kadar iki taraf bir uzlaşmaya varmak için müzakereler yürütüyor.

İki ülke arasındaki gerilim Pekin ve Washington’a milyarlarca dolara mal olmuş durumda ve bu durum küresel piyasaları da etkiliyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili füze güdümlü iki destroyer gemisinin tartışmalı Spratly Adaları’nın 12 deniz mili açıkları içersinde ilerlediğini kaydetti.

Son gelişme Washington’un Çin’in stratejik sularda seyahat özgürlüğünü kısıtlama girişimine “karşı koyma” girişimi olarak yorumlanıyor. Söz konusu sularda Japonya ve bazı Güneydoğu Asya ülkeleri de hak iddia ediyor.

Çin neredeyse Güney Çin Denizi’nin tamamında hak iddia ediyor ve Amerika’yla müttefiklerine Çin’in işgali altındaki adalar yakınlarında donanma operasyonları nedeniyle tepki gösteriyor.

Pekin ve Washington daha önce Çin’in yapay olarak kurduğu adaları askerleştirmesi nedeniyle geçmişte karşılıklı sert açıklamalarda bulunmuşlardı.

Çin askerleştirme çabalarını kendi savunması için gerekli olarak niteliyor ve Amerika’yı adaların yakınına gemi ve uçaklarını gönderdiği gerekçesiyle gerilimi arttırmakla suçluyor.

Vietnam, Filipinler, Brunei, Malezya, Endonezya ve Tayvan da bölgede hak iddia ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG