Erişilebilirlik

Otomotiv Şirketlerinden Sürücü Güvenliği İçin Yeni Ürünler


Otomotiv Şirketlerinden Sürücü Güvenliği İçin Yeni Ürünler
Otomotiv Şirketlerinden Sürücü Güvenliği İçin Yeni Ürünler

2008 yılında Amerika’da 6 bin kişi dikkati dağılan sürücülerin yaptığı trafik kazalarında hayatını kaybetti, yarım milyondan fazla kişi de yaralandı. Gençlerin ölümüne en çok otomobil kullanırken cep telefonuyla dikkat dağılması sonucu yapılan kazalar neden oluyor. Her yıl 4 bin genç, trafik kazalarında hayatını kaybediyor.

Amerika’da 30 eyalet, otomobil kullanırken cep telefonuyla mesaj yazmayı yasakladı. Ancak araştırmalar, yasakların bazı sürücüleri mesaj yazmaktan alıkoymadığını gösteriyor.

Ancak artık sürücülerin dikkatini dağıtacak unsurları ortadan kaldırmaya yarayacak yeni teknolojiler geliştiriliyor.

Yazılım programcısı Wayne Irving araç kullanırken cep telefonunda mesaj yazmanın tehlikeleri hakkında gençleri bilinçlendirmek için bütün ülkede kampanya yaptı.

Direksiyon başındayken cep telefonuyla konuşan ya da mesaj yazan sürücülerin yaptıkları kazalara dur demek için harekete geçen ve cep telefonu bağımlısı kızı araba kullanmayı öğrenmeye başlayan Irving, sürücüleri cep telefonlarından uzak tutmaya yarayacak ‘SMS Yanıtlayıcı’ adlı bir uygulama geliştirdi. Irving’in geliştirdiği yazılım, sürücülerin akıllı telefonlarını programlamalarını sağlıyor. Araç kullanırken çalması durumunda telefon, arayan kişiye, aranan kişinin o anda direksiyon başında olduğu mesajı gönderiyor.Irvıng, ”Bu program sorumlu olan, trafik cezası almamak, kaza yapmamak, hayatlarını tehlikeye atmamak için çözüm yolları arayan kişiler için tasarlandı” diyor.

Geçen Nisan ayında piyasaya çıkan program, tüm dünyada 120 bin kişi tarafından indirildi.

Irving, uygulamanın akıllı telefonlar için tasarlanmasının nedeninin, gerek Amerika gerekse diğer ülkelerde milyonlarca kişinin temel iletişim aracı olarak cep telefonu kullanması olduğunu söylüyor: ”Akıllı telefonlar çok gelişti. Bu telefonlar artık dizüstü bilgisayarlarının yerini alacak nitelikte. Akıllı telefonlar artık daha büyük, güçlü ve çok daha fazla özelliğe sahip. Hatta üç yıl önceki masaüstü bilgisayarlarından daha güçlüler.”

12 metrelik karavanıyla California’dan yola çıkan ve tüm Amerika’yı bir uçtan diğer uca kateden Irving’in amacı, 10 bin imza toplamaktı. Irving, Amerika Ulaştırma Bakanlığı Ulusal Sürücü Dikkatsizliği Zirvesi’ne elinde imzalarla katıldı.

Irving’in yazılımı, trafik kazalarını azaltmak amacıyla geliştirilen çok sayıda programdan biri.

Bunlar arasında Ford’un bazı modellerine yerleştirdiği, genç sürücülere daha iyi alışkanlıklar kazandırmayı amaçlayan bir system de var.

Anne babalar aracın mesaj sistemindeki bilgisayarda kodlanmış şifreyi kullanarak aracın hızının saatte 130 kilometreyi aşmasını engelliyor. Hız limiti aşıldığında araç uyarı sinyali veriyor. Aracın radyosunun sesini sınırlandırmak ve sürücünün emniyet kemeri takmaması durumunda uyarı sinyalleri vermesini sağlamak da mümkün.

Ford’dan Brian Bennie böylece anne babaların içinin rahat ettiğini söylüyor: ”Genç sürücülerin dikkatinin çok kolay dağıldığını ve her zaman emniyet kemeri takmadıklarını biliyoruz. Bu sistem iyi sürüş alışkanlıklarını teşvik ediyor.”

Anne babaların çocuklarının sürüş alışkanlıklarını kontrol için bu özelliklere sahip araçlar satın alması gerekmiyor. Mevcut araçlarına takabilecekleri bir aygıt, hız limiti aşıldığında ya da emniyet kemeri takılmadığında sözlü uyarıda bulunuyor.

Sürücü riskli davranışlarda bulunmaya devam ederse aygıt anne babaları telefon, yazılı mesaj ya da elektronik postayla bilgilendiriyor.

Amerikan otomotiv şirketleri genç sürücülerin güvenliği için yeni ürünler geliştirmeye devam ederken eyaletler ve yerel hükümetler de gençlere güvenli sürüş alışkanlıkları vermek amacıyla çalışıyor. 30 eyalet ve Washington, direksiyon başında mesaj yazmayı, sekiz eyaletse sürücülerin araç kullanırken cep telefonu kullanmasını yasaklamış durumda.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG