Erişilebilirlik

Amerikan Ordusu Cinsel Suçları Azaltmak İstiyor


Afganistan'da halkla iyi ilişkiler kurmak için başörtüsüyle devriye gezen Amerikan askerleri
Afganistan'da halkla iyi ilişkiler kurmak için başörtüsüyle devriye gezen Amerikan askerleri

Savunma Bakanı Leon Panetta silahlı kuvvetlerde cinsel tecavüz vakalarını tümüyle ortadan kaldırmak istediğini söyledi

“Tek bir vaka bile çok!” diyen Bakan bu amaçla mevcut askeri yönetmelikte değişiklik yapıldığını açıkladı. Bakan, Pentagon’da yaptığı basın toplantısında, şikâyette bulunan askerlerin önce derhal başka bir bölük ya da üsse sevk edileceklerini söyledi.

Bakana göre bunun iki amacı var. Biri şikâyetçi askeri hem davalıdan hem de diğer askerlerin baskı ve tacizinden korumak. İkincisi ise olayın meydana geldiği yerin komutanlarını hem savcı, hem yargıç, hem de jüri olmaktan çıkarmak.

Bakan, cinsel tecavüzle ilgili belgelerin, mağdurların askerlikten ayrıldıktan sonra isterlerse psikolojik tedavi görebilmeleri için 50 yıl süreyle saklanacağını da söyledi.

Yeni yönetmeliğe göre, bundan böyle sadece tecavüz olaylarını soruşturan askeri savcı ve yargıçlara değil tüm subaylara özel eğitim verilecek ve mağdurun eşi ve diğer yakınlarına yardımcı olunacak.

Savunma Bakanı Leon Panetta geçen yıl Amerikan Silahlı Kuvvetlerinde 3,200 cinsel tecavüz olayı meydana geldiğini ancak bu rakamın gerçek durumu yansıtmadığını vurguladı.

Bakana göre askeri komutanlar tecavüz sayısının yaklaşık 20,000 olduğunu ancak baskı ve misilleme korkusundan erkek ve kadın mağdurların şikâyetten kaçındığını tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG