Erişilebilirlik

Amerikan Konut Piyasasında Artış


Amerikan Konut Piyasasında Artış
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
Linki indirmek için

Amerikan Konut Piyasasında Artış

Amerika'da konut piyasasında son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmeler ekonomideki düzelmeye dair umutları arttırdı

Amerika’da konut piyasasından iyi haberler geliyor. Son açıklanan rakamlara göre, Temmuz ayında ev satışlarında ufak bir artış gözlendi. Ortalama ev fiyatlarında da artış var. Fakat, ekonomi yazarı Mil Arcega’ya göre, zor durumdaki konut piyasasının önünde hala engeller var.

Konut sorunu, son beş yıldır ekonomiye darbe vurmuş olsa da, hükümetin yeni raporu, ufak çapta bir artışa işaret ediyor. Yeni ev satışları Temmuz ayında yüzde 3.6 oranında arttı. Ulusal Emlakçılar Derneği’nin raporuna göre de daha önce oturulmuş evlere talep de artış gösterdi.

Lüks binaların sahipleri de son gelişmelerden karlı çıktı. “McMansions” adı verilen geniş, lüks evler inşa eden Toll Brothers şirketi, son dört senedeki en iyi üç aylık dönemini geçirdi.

Şirketin finans direktörü Martin Connor, “Artan talep yüzünden çok şanslıyız. Son dört, beş, altı yıldır biriken talep şimdi açığa çıkmaya başladı.” diye konuştu.

Talebin artması, ev fiyatlarının da bir yıl öncesine göre yüzde 9 artmasına sebep oldu. Connor, bunun inşaatçılara güven verdiğini ve geçtiğimiz ay inşa izni için başvuruların son dört yılın en yüksek seviyesine çıktığını söyledi.

Connor, “Ekonomik sıkıntı nedeniyle krizler yaşamış olsak da, bu satış döneminin gücü ve derinliğine bakarak piyasanın geri döndüğünü söyleyebiliriz.” dedi.

Son artışlara rağmen, uzmanlar, ev fiyatlarının tam bir ekonomik düzelme için arzu edilen seviyede olmadığı düşüncesinde. Amerika’daki işsizlik piyasayı kötü etkiliyor. Rekor seviyede düşük faiz oranlarına rağmen, katı kredi kuralları alıcıları zor durumda bırakıyor.

Amerika’daki en büyük inşaat firmalarından birinin baş ekonomisti Ken Simonson, “Kredi konusu yatırım yapmak isteyenler, mortgage başvurusunda bulunanlar için hala büyük bir sorun. Bu yeni inşaat yapma sürecini de yavaşlatıyor.” diye konuştu.

Zorluklara rağmen, tam bir toparlanma olacağı inancı artıyor. Ekonomistler, yeni ev inşaatlarının, ekonomik büyümeye bu yıl yüzde 0.2’lik bir katkıda bulunacağını tahmin ediyor. Bu, Amerikan konut piyasasının 2005 yılından beri ilk kez artı değer sağlayacağı anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG