Erişilebilirlik

Amerikan Kongresi Yeni Dönem Çalışmalarına Başlıyor


Amerikan Kongresi Yeni Dönem Çalışmalarına Başlıyor
Amerikan Kongresi Yeni Dönem Çalışmalarına Başlıyor

Başkan Obama Hawai’de ailesiyle geçirdiği sakin Noel ve Yılbaşı tatilinden sonra Washington’da gergin ve partizan bir havayla karşılaştı. Bugün çalışmalarına başlayan Yeni Kongre dönemi çok tartışmalı geçeceğe benziyor.

Cumhuriyetçiler sert bir muhalefet yapacaklarını açıkça söylüyorlar. Başkan Obama, bu dönem başta ekonomi olmak üzere çeşitli sorunların yanı sıra, Temsilciler Meclisi’ni ele geçiren Cumhuriyetçiler’in sağlık reformunu geri çevirme çabalarıyla da mücadele edecek.


Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa geçen Cumhuriyetçiler ilk hedeflerini açıkladı: Başkan Barack Obama’nın büyük zorluklarla onayladığı sağlık reformunu iptal etmek. Cumhuriyetçi Fred Upton şunları söylüyor: “Verdiğimiz sözü tutacak ve o reform paketinin iptal edilmesi için oylama yapacağız.”

Güney Carolina Milletvekili Tim Scott, Temsilciler Meclisi’ne seçilen muhafazakar eğilimli siyasetçilerden biri. Seçmene verdiği sözü tutacağını açıklıyor: “Seçmen, ona kulak veren bir Kongre istiyor. Sınırsız harcamalara karşı çıkıyor ve Obama’nın sağlık paketini istemiyor.”

Gerçi Temsilciler Meclisi tek başına sağlık reformunu iptal etme yetkisine sahip değil. Ancak, harcamalarda kesintiye giderek reform için gerekli kaynakları dondurması mümkün. Kelly Ayotte Kongre’ye yeni giren New Hampshire Senatörü: “Amerikan halkı bizden çok açık bir şey istedi. Kamu harcamalarının azaltılması. Halk, işe yaramayan kamu programlarına elimizde olmayan kaynakları yatırmamamızı istiyor.”

Kongre’de Amerikan ekonomisinin canlandırılması; kamu borç sınırının genişletilip genişletilmemesi gibi konularda son derece hararetli tartışmalar yaşanması bekleniyor. Partizanlığın ve ideolojik ısrarcılığın had safhaya ulaşacağı tahmin ediliyor. American Enterprise Enstitüsü'nden Norman Ornstein şu yorumda bulunuyor: “41 yıldır Washington’da Kongre’yi izliyorum. Hiç bu kadar kötü bir hava görmedik.”

Kongre uzmanı Norman Ornstein, ılımlı Demokratlarla Cumhuriyetçiler’in silindiğini, taraflar arasındaki kutuplaşmanın en aşırı noktalara ulaştığını söylüyor. Böyle bir durumda da siyasi kilitlenme kaçınılmaz. Norman Ornstein şunları söylüyor: "Bence ciddi çarpışmalar olacak. Bu Kongre’nin sorunlarımızı çözebileceğini sanmıyorum.”

Demokratlar’ın da muhalefetteki Cumhuriyetçiler’e mesajı var: seçim kampanyasında siyasi saldırılar düzenlenmesiyle ülkeyi yönetmek arasında ciddi farklar olduğunu unutmayın. Anthony Weiner New York Demokrat milletvekili: “Bu artık sizin işiniz. Sosyal sigorta için kaynak ayırmanız gerekiyor. Yaşlıların sağlık masrafları için ödenek gerekiyor.”

1980’li yıllarda Başkan Ronald Reagan, Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar’ın muhalefetine rağmen vergi kesintileri ve savunma harcamalarının arttırılması konusunda başarıya ulaştı. 1990’lı yıllarda da Başkan Bill Clinton, Cumhuriyetçiler’in kontrolündeki Kongre’yle uzlaşarak sosyal yardım programlarında reform yaptı.

Başkan Obama da Kongre’deki iki partinin işbirliği yapmasını ve ekonomik toparlanmanın güçlendirilmesini istiyor. Uzmanlar da siyasi uzlaşmanın hem riskleri, hem kazanımları olduğunu vurguluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG