Erişilebilirlik

Amerikan İstihdam Pazarı Bekleneni Vermedi


Barack Obama birkaç gün önce işsizlik maaşlarıyla ilgili konuşmasından bir kare
Barack Obama birkaç gün önce işsizlik maaşlarıyla ilgili konuşmasından bir kare

Aralık 2014, son 3 yılda aynı ay içinde en düşük işe alım rakamlarını ortaya koydu. Ancak bunun geçici olduğu ve aşırı soğukların sonuca etki ettiği düşünülüyor

Çalışma Bakanlığı’nın son açıkladığı rakamlar şaşırtıcı düzeyde düşük çıktı ve geçtiğimiz ay içinde ekonomiye desteğini azaltacağını açıklayan Merkez Bankası’nı da zor duruma düşürdü.

Tarım dışı işe alımlarda yalnızca 74 bin kişilik artış olurken bu rakam, 2011’in Aralık’ından bu yana bu ay için en kötü rakam oldu ve 200 bin hedefinin çok altında kaldı.

İşsizlik rakamı ise yüzde 6,7’e düştü. Ancak bu, yüzde 0,3’lük düşüşün büyük ölçüde iş aramayı bırakan kişilerin iş gücünden ayrılmasına bağlı olduğu bildirildi.

Merkezi Londra’da olan MB Capital’dan Marcus Bullus bu zayıf rakamların hem şaşırtıcı, hem de kafa karıştırıcı olduğunu söyledi.

Amerikan borsaları ise güne yükselerek başladı ancak sonradan düşüşe geçti. Amerikan hazine bonolarının fiyatı yükselirken, Merkez Bankası’nın desteği azaltmada ertelemeye gidebileceği düşüncesi dolarda düşüşe neden oldu.

İstihdam rakamlarındaki düşüş işgücü pazarıyla ilgili diğer olumlu göstergelerle ters düşüyor. Ayrıca Kasım ayında daha önce bildirilenden 38 bin fazla kişiye iş sağlandığı haberi, Aralık rakamlarındaki hayal kırıklığının etkisini biraz hafifletti.

İnşaat sektöründeki iş sayısı Aralık’ta, Mayıs ayından bu yana ilk defa düşerken, turizm sektöründe ufak bir artış yaşandı. Soğuk havanın ülkenin bazı kesimlerinde işe alımları engellediği düşünülüyor. Ulaşım sektöründe de uzun aylarda beri ilk defa daralma yaşandı.

Ancak uzmanlar havanın işsizlik rakamlarına yansımasının sınırlı olacağı yorumunda bulunuyor. Çünkü ayın 12inci gününde çalışan her kişi, istatistiklere çalışan olarak geçiyor. Ekonomistler hava koşullarının daha çok toplam çalışılan saati etkilemiş olabileceğini düşünüyor.

Reuters’ın anketine katılan ekonomistler Aralık ayında 196 bin iş yaratılmasını bekliyordu. Üstelik hafta içinde gelen olumlu haberler nedeniyle birçoğu bu tahminlerin de üzerine çıkmıştı.

Toronto Kanada’daki BMO Capital Markets’dan uzman Jennifer Lee hayal kırıklığı yaratan rakamın istihdam pazarıyla ilgili diğer tüm verilere ters düştüğünü ve bu nedenle sonucu ekonominin durumundan çok hava durumuna bağladıklarını söyledi.

Çalışan nüfusun iş gücüne katılımı ise yüzde 0,2 düşerek yüzde 62,8’e geriledi. Bu son 35 yılın en düşük rakamı. Bu düşüş, işsizlik oranındaki düşüşün 3’te 2’sini açıklıyor.

Rapor 2013 yılının iyi sonlandığı yönünde yorumlara neden olan olumlu tüketici harcamaları, ticaret ve sanayi rakamlarının ardından bir uyarı niteliğinde.

2014 yılında Amerikan ekonomisinin yüzde 3’ten hızlı büyümesi bekleniyor. Bu 1,7’lik 2013 rakamına göre oldukça önemli bir iyileşmeye işaret ediyor.

Artan beklentiler Merkez Bankası’nın geçen ayki toplantısında ekonomiye verdiği aylık desteği 85 milyar dolardan 75 milyar dolara çekeceğini açıklamasına neden olmuştu. Uzmanlar Fed’in Ocak 28-29 toplantısında da benzer bir azaltmaya gideceğini düşünüyor.

Bazı uzmanlar gelen istihdam rakamlarının Fed’in siyaset değiştirmesine neden olabileceğini söylerken, diğerleri ise bunun çok da muhtemel olmadığı düşüncesinde.

Boston’daki LPL Financial’dan John Canally Fed’in bu rakamları meteorolojiye bağlı olarak değerlendireceğini söyledi ve Merkez Bankası’nın bir aylık rakamlara bakarak yön değiştirmeyeceği tahmininde bulundu.

Aralık ayındaki istihdam artışı özel sektör kaynaklı oldu. Devlet kadrolarında ise 13 bin kişilik daralma gözlemlendi. Kasım’da ise devlette 15 binlik artış görülmüştü.

İmalat sektöründe ise 9 binlik artış görüldü. Bu sektörde 5 aylık sürekli bir artışın göstergesi olsa da Kasım ayının 31 bin rakamının gerisinde kaldı.

İnşaatta ise 16 binlik düşüş 6 aylık sürekli artış serisini sona erdirdi.

Kasım ayında azalan perakende işlerinde ise Aralık’ta artış gözlemlendi. Profesyonel ve iş hizmetlerinde de artış görüldü. Hukuk, mimari, danışmanlık, tıbbi destek ve ARGE gibi şirketlere yönelik destekten oluşan profesyonel hizmetler sektöründeki işlerde de artış yaşandı.

Aralık ayında saatlik ortalama ücretteki artış ise 2 sentlik artış oldu. Son 12 ay içinde ortalama saat ücretlerindeki yüzde 1,8’lik artış Amerikan ekonomisindeki toparlanmanın maaşlara yansımadığı anlamına geliyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG