Erişilebilirlik

Amerikan Hükümetinin Enerji Tasarrufu Çabaları


Amerikan Hükümetinin Enerji Tasarrufu Çabaları
Amerikan Hükümetinin Enerji Tasarrufu Çabaları

Amerika Çevre Koruma Dairesi’nin düzenlediği ilk Ulusal Yapı Yarışması’na, Amerika’nın dört bir yanından katılan ekipler, binalardaki enerji sarfiyatını azaltmak amacıyla hazırladıkları projeleri yarışma kuruluna sundu. Amerika’da toplam enerjinin yüzde 40‘ı konut ve işyerlerinde tüketiliyor. Obama Yönetimi, bu tüketimi azaltmanın yollarını araştırıyor.


Binalar çok fazla enerji harcar. Bu nedenle Başkan Obama bir süre önce Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde iş binalarının enerji tasarrufu sağlaması için hazırlanan planı tanıttı. Obama, ”Para tasarrufu yapmanın, hava kirliliğiyle mücadelenin ve istihdam yaratmanın en kolay, hızlı ve ucuz yöntemlerinden biri binalarımızın enerji verimliliğini arttırmak. Bunu başarmak zorundayız,” diye konuştu.

Üniversitenin araştırma laboratuarlarını gezen Obama, işyerlerinde enerji sarfiyatını azaltan yeni teknolojileri inceledi. Bu binalardan biri Maryland eyaletindeki Sears mağazasına ait. Sears, enerji tasarrufu girişimi kapsamında binanın en üst katında kullanılan tüm soğutma sistemlerini tamir ettirdi. Binadaki 15 bin ampül enerji tasarrufu sağlayanlarla değiştirildi. Depo ve ofislerdeki aydınlatma sistemleri kullanılmadığı zaman kapanması için hareket sensörlerine bağlandı. Binanın yöneticisi Ed Maunz, ”Bina 24 saat boyunca çalışıyor. Bizler binada 24 saat kalmıyoruz ancak bina yaşamaya devam ediyor. Önlem alınmazsa bu büyüklükteki bir bina çok fazla enerji harcayabilir. Kimse etrafta olmadığı, kimse kullanmadığı zaman aydınlatma sistemlerinin çalışmasına da gerek yok,” diyor.

Sears binadaki enerji tüketimini yüzde 31 oranında azaltıp elektrik faturasında 46 bin dolar tasarruf etmeyi başardı. Bu başarıya imza atanlardan biri de Jonathan Boushell şöyle konuşuyor: ”Televizyonların belli bir saatte kapanmasını sağladık. Binadan ayrılmadan önce elektrikli cihazları kapattık. Tasarruf sağlayabileceğimiz her fırsatı değerlendirdik.”
Amerika Verimli Enerji Konseyi Bina Programları Başkanı Jennifer Amann Sears’ın bu projesinin başka yerlerde de kolaylıkla uygulanabileceğini söylüyor: ”Binanızın işleme sistemi ve bakımı çok önemli. Sistemde bazı değişiklikler yapabilir, çok fazla yatırıma gerek kalmadan sistemin bazı parçalarını değiştirerek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.”

Washington’a komşu Arlington’daki bir işyerinde yüzde 28 oranında enerji tasarrufu sağlandı. Ofislere enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma sistemleri, ısıtma ve soğutma bilgisayarlı sisteme bağlanarak 250 bin dolar tasarruf gerçekleştirildi. Binanın sahibi olan ve ofisleri kiralayan şirketten yönetici Mike Williams başarılarında kiracıların çabalarının da büyük payı olduğunu söylüyor: ”Kullandığımız teknoloji elbette işe yaradı ancak başarımızın arkasında çalışanların enerjiye olan yaklaşımının değişmesi var.”

Binadaki kiracılardan Alüminyum Birliği’nin Başkanı Steve Larkin, Çevre Koruma Dairesi’nin girişiminin, ofislerde enerji kullanma ve çalışma tarzını yansıttığını söylüyor: ”Çalışanlarımız ışıkları söndürmeyi, kullanılmayan bilgisayarları kapatmayı, yazın güneş ışığı vurduğunda perdeleri çekmeyi, kışınsa güneşli günlerde perdeleri açmayı biliyor.”

Amerika Verimli Enerji Konseyi’nden Jennifer Amann enerji tasarrufu yapmak için daha önce hiç kullanılmayan fırsatların değerlendirildiğini ve bu çabaların hem gezegenimiz hem de cüzdanımız için yararlı olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG