Erişilebilirlik

'Amerikan Hukuk Sistemi Hatalı'


'Amerikan Hukuk Sistemi Kusurlu'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
Linki indirmek için

'Amerikan Hukuk Sistemi Kusurlu'

Üç gencin haksız yere 18 yıl hapis cezasına çarptırılmasını West of Memphis adlı belgeselde işleyen yönetmen Amy Berg, Amerikan hukuk sisteminin kusurlu olduğunu iddia ediyor

1993 yılında sekiz yaşındaki üç erkek çocuğu Arkansas eyaletinin West Memphis kasabasında öldürülmüştü. Üç genç cinayetten suçlu bulunmuş ve 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak daha sonra karar usul yönünden bozuldu. Arkansas savcılığı Amerika’nın Sesi’yle görüşmeyi reddetti. Ancak West of Memphis adlı belgeselde konuyu işleyen yönetmen Amy Berg, hukuk sisteminin kusurlu olduğunu iddia ediyor.

Damien Echols, Jessie Misskelley ve Charles Jason Baldwin, cinayetten suçlu bulunmuştu. Ancak davanın yalancı şahitlik ve sabit olmayan kanıtlar üzerine kurulu olduğu anlaşıldı.

Kamuoyunun ilgisini çeken dava, film yapımcılarını da cezbetmişti.

1996 tarihli “Paradise Lost”, adaletin yerini bulup bulmadığını sorgulayan ilk belgeseldi.

Film yapcısı Amy Berg, ”15 yıllık deliller ve yeni bilgiler ortaya çıktı” diyor.

Amy Berg’ün 2012’de çektiği West of Memphis belgeseliyse sadece davayı izlemekle kalmıyor, ölen üç çocuktan birinin üvey babası Terry Hobbs hakkında yeni kanıtlar da ortaya koyuyor. Berg, aile fertleriyle yapılan görüşmeler ve DNA testi sonucunda Hobbs’un şüpheli olduğunu iddia ediyor.

Amy Berg, ”Çok kapsamlı bir soruşturma yaptık” diyor.

Berg, suçlu bulunan üç kişininse masum olduğunu iddia ediyor.

Amy Berg, ”Filmimiz, bu üç kişinin aklanması ve gerçek katilin yakalanması için tek kanıt olarak bile gösterilebilir” diyor.

Arkansas eyaleti, 2011 yılında tutuklu üç kişinin serbest bırakılmasına karar verdi, ancak aklanmalarını reddetti.

İdam cezasına çarptırılan Damien Echols, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada hapisten çıkmak için yaptıkları Alford savunmasını anlatıyor: ”Masumiyetimizi korumak için bu cinayeti işlemediğimizi beyan ettik ancak savcılığın suçlamasını kabullendik.”

Echols, bu nedenle hala katil damgası taşıdıklarını söylüyor: ”Sicilimde üç cinayet iddiası var. Benimle beraber yargılanan Jason Baldwin üniversiteye gidiyor. Avukat olup bizim durumumuzdakilere yardım etmek istiyor. Ancak sabıka kaydı olduğu için avukatlık yapması mümkün değil.”

Savunma avukatı Rene Sandler’a göre çocuk cinayetleri gibi kamuoyunun ilgisini çeken davalarda savcılık, birilerini cezalandırma baskısı altında kalıyor.

Rene Sandler, ”Siyasi kariyerler ve birilerinin itibarı söz konusuydu. Savcı o zaman hangi teoriye inanıyorsa onu araştırdı. Polis de yargıç da herşeyi gözardı ederek bu üç kişinin mahkum edilmesine yoğunlaşmıştı” diyor.

Arkansas eyaleti davayı yeniden açmayı reddetti: ”18 yıl sonra sanıklar aleyhinde dava açmanın imkansız olacağını düşünüyorum.”

Arkansas savcısı Scott Ellington Amerika’nın Sesi’yle görüşmeyi reddetti.

Ancak West of Memphis belgeseli, savcılığın iddiasındaki çatlakları ortaya çıkardı. Son oturumlarsa üçlünün yeniden yargılanması yolunu açabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG