Erişilebilirlik

Amerikan Helikopterini Düşüren Militanlar Öldürüldü


Amerikan Helikopterini Düşüren Militanlar Öldürüldü
Amerikan Helikopterini Düşüren Militanlar Öldürüldü

Amerika, geçen Cumartesi günü Chinook helikopterine roket atan Taleban militanlarının öldürüldüğünü açıkladı.

Chinook tipi helikopter Afganistan’ın Wardak ilinde düşmüş, araçta bulunan 30 Amerikalı ve 8 Afgan’dan kurtulan olmamıştı.

Afganistan’daki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral John Allen, saldırıyı üstlenen Taleban grubunun özel bir operasyonla yok edildiğini açıkladı. Allen, helikoptere ateş açtıktan sonra Afganistan’dan kaçmaya çalışan Taleban grubunu lideri Molla Mohibullah ve diğer militanların hava saldırısında öldürüldüklerini söyledi.

Orgeneral Allen, komandoları önemli bir Taleban komutanının yakalanması için bölgeye gönderdiğini söyledi ve kararını savundu. Amerikalı komutan söz konusu kişinin helikopter düştüğü için yakalanamadığını da belirtti.

NATO, helikoptere, yerden birkaç yerden ateş açıldığını kabul etmekle birlikte, aracın neden düştüğünün hâlâ kesin olarak bilinmediğini savunuyor.

Amerika Merkez Komutanlığı, Tuğgeneral Jeffrey Colt’u olayı soruşturmakla görevlendirdi.

Başkan dün, ölen Amerikan askerlerinin cenazelerini karşılamak için Delaware eyaletindeki Dover üssüne gitti ve yakınlarıyla görüşerek onlara başsağlığı diledi.

Ölen Amerikan askerlerinden 22’si el Kaide lideri Usame bin Ladin’i öldüren özel komando birliğinden. Onlarla birlikte ölen Afganlardan biri tercüman, 7’si ise komando.

Sadece Amerikalılar değil ölen Afganların cenazeleri de Amerika’ya getirildi. Kimlik tespiti yapıldıktan sonra Afgan askerlerle tercümanlarının cenazeleri Afganistan’a gönderilip yakınlarına teslim edilecek.

Askeri uçak ve helikopter kazaları Afganistan’da sık sık rastlanan olaylar. Ancak 2000 yılında başlayan savaş boyunca ilk kez bu kadar Amerikan askeri tek bir olayda hayatını kaybetti.

XS
SM
MD
LG