Erişilebilirlik

Amerikan Futbolu Genç Sporcular İçin Tehlikeli mi?


Amerikan Futbolu Genç Sporcular İçin Tehlikeli mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
Linki indirmek için
Amerikan futbolu zaman zaman şiddetin görüldüğü sert bir spor. Son zamanlarda depresyon geçiren ve bunama teşhisi konan birkaç eski profesyonel Amerikan futbolu oyuncusunun intihar etmesi, oyuncuların maçlarda kafalarına aldıkların darbelerin yaşattığı travmaları gündeme getirdi. Ulusal Profesyonel Futbol Ligi’nde oynayan oyuncuların çoğu küçük yaşta çocuk liglerinde bu spora başlıyor. Şimdiyse Pop Warner Football adlı örgüt genç oyuncuları kafa travmasından korumak amacıyla Amerikan futbolunun kurallarının değiştirilmesi için girişimlerde bulunuyor.

Amerikan futbolu sert bir spor. Oyuncular sürekli çarpışıyor.

Hiçbir anne baba bu görüntülere tanık olmak istemez.

Son yıllarda kafatası kırılmalarını önleyen kasklar geliştirilmesine rağmen Pop Warner örgütünün tıp kurulu üyelerinden beyin cerrahı Julian Bailes, en iyi kaskların bile beyin hasarını önlemeye yetmeyeceğini söylüyor: ”Kaskların içini 15 santim kalınlığında tamponla kaplayabilirsiniz ama beyin serbestçe hareket eder, yırtılmalar oluşabilir. Bu durumlarda beynin aldığı darbe ve hasar bizi kaygılandırıyor.”

Zachery Lystedt’in beyni, 2006 yılında 13 yaşındayken bir futbol maçı sırasında kafasına aldığı ağır darbeler yüzünden büyük hasar gördü. Bunun üzerine Washington Valisi maç sırasında yaralanan bir sporcunun doktor onayı olmadan yeniden oyuna sokulmasını engelleyen yasaya imza attı. Başka eyaletlerde çıkarılan benzer yasalar Ulusal Futbol Ligi tarafından uygulanmaya başladı.

Doktor Bailes, genç sporcular arasında her yıl 2 milyon kafa travması vakası yaşandığını, üniversite takımında oynayan bir öğrencinin mezun olmadan önce 8 bin kafa travması geçirdiğini söylüyor.

Pop Warner Little Scholars Programı gençlere Amerikan futbolunun kurallarını öğretiyor. Pop Warner’a bağlı 5 bin takım var.

Program direktörü Jon Butler yeni güvenlik kurallarının top çalma antremanları sırasında hızlı çarpışmayı önlemek için oyuncuların birbirine uzaklığının en fazla 3 metre olmasını şart koştuğunu söylüyor. Kurallar sadece antremanlar sırasında geçerli.

Butler, ”Takımlar antremanlarda maçlardan daha uzun süre geçiriyor. Bu yüzden antremanlarda sakatlanma riski daha yüksek,” şeklinde konuşuyor.

Doktor Bailes, hem Pop Warner, hem de Ulusal Futbol Ligi’nde antremanların daha hızlı ve sert bir tempoda geçtiğini, söylüyor. Doktora göre, yeni kurallar sayesinde kafa travmaları yüzde 60 azalabilir: ”Yeni kurallar antremanlarda görülen beyin travmalarının çoğunu önleyecek. Kuralların resmi maçlara nasıl yansıyacağını yakında göreceğiz.”

Bu arada profesyonel olarak oynadıkları yıllarda geçirdikleri beyin travmaları hakkındaki bilgileri gizlediği gerekçesiyle 2 bin futbolcu adına Ulusal Futbol Ligi aleyhine dava açıldı. Oyuncu sendikaları ve takım sahipleri arasındaki görüşmelerde oyuncuların antremanlarda korunması için bazı değişiklikler yapılması kararı alındı.

Küçük oyuncuları korumak için getirilen yeni kurallarsa Pop Warner’ın gençler liginde uygulanmaya başladı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG