Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisinden Olumlu Sinyaller


Amerikan Ekonomisinden Olumlu Sinyaller
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Amerikan ekonomisinden iyi haberler gelmeye devam ediyor. Amerika Çalışma Bakanlığı, Temmuz ayında 215 bin istihdam yaratıldığını açıkladı. 2015’in ilk aylarında beklenenin altında kaydedilen istihdam rakamları, son üç aydır 200 binin üzerinde seyrediyor. İşsizlik oranının aylardır yüzde 5,3 olduğunu hatırlatan uzmanlar, Temmuz ayındaki istihdam büyümesiyle, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmeye başlayacağı tahmininde bulunuyor.

Amerika’da Temmuz ayında kaydedilen yüksek istihdam rakamları umut vadediyor. Ekonomi uzmanı Gad Levanon, istihdamdaki büyümenin çok olumlu bir gelişme olduğunu ve bunun ücretlerin artmasına yardımcı olacağını söylüyor: “İstihdam pazarındaki tembellik sona eriyor. İstihdamdaki büyüme, çalışanlar için çok iyi bir gelişme. Çünkü bu büyüme, maaşların artmasını sağlayacak. Ayrıca çalışanların istedikleri işlere girme şansı da artıyor.”

Temmuz ayında ortalama saat ücreti bir önceki aya göre 5 cent arttı. Böylece saat ücretindeki yıllık artış oranı, yüzde 2,1’e ulaştı. Ancak bu olumlu gelişme, Amerikan borsası Wall Street’e yansımıyor.

Wall Street’te işlem yapan firmaların hisse senetleri ani değer kaybına uğradı. Ancak uzmanlar bu düşüşü, Temmuz ayındaki istihdam artışının, Amerika Merkez Bankası üzerinde faiz baskısı yapmasına bağlıyor. Ekonomist Mark Hamrick, istihdamdaki artışın devam etmesi halinde, Merkez Bankası’nın faizleri yükseltmek zorunda kalacağını söylüyor: “Merkez Bankası yetkilileri, faizlerle ilgili kararlarının tamamen verilere bağlı olduğunu belirtiyor. Eğer bu doğruysa, faizleri yükseltmeden önce bütün ekonomik verileri görmeyi bekleyeceklerdir. Ancak çok da fazla seçenekleri olduğunu düşünmüyorum.”

Levanon ve Hamrick, yıl sonundan önce faiz oranlarının artacağını tahmin ediyor.

Levanon, “Bence faiz artış Eylül ayında yapılır” diyor.

Merkez Bankası, 2008’den beri ekonomiyi canlandırmak ve tüketici harcamalarını arttırmak için sıfıra yakın tuttuğu faiz oranlarını önümüzdeki ay yükseltirse, bu yaklaşık 10 yıldır ilk faiz artışı olacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG