Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisinde İkinci Durgunluk Endişesi


Amerika’da yapılan yeni bir araştırma ekonomideki gelişmelerle ilgili karmaşık bir tablo ortaya koydu. Ulusal İş Ekonomistleri Derneği, ya da kısa adıya NABE’nin araştırmasına göre, ülkenin önde gelen ekonomistleri Merkez Bankası’nın para politikasını takdir ediyor. Ancak dernek, vergiler ve yeni düzenlemeler hakkındaki belirsizliğin işverenleri işe alımlar konusunda isteksiz davranmaya ittiğini savunuyor.



Yatırımcılar için zor geçen Ağustos ayının ardından, Çin, Avustralya ve Amerika’dan hisse senetlerinin yükseldiği haberi geldi.

Ancak kimilerine göre bu olumlu haberler uzun ömürlü olmayacak. Üretim rakamları iyi gelmiş olsa da Amerika’da şirketler işe alımlarda hala isteksiz.

Önde gelen ekonomi uzmanları bu durumu yeni mali reformlarda karanlık kalan noktalara ve sağlık sistemi reformuna bağlıyor.

Ekonomi uzmanı Doug Duncan, Ulusal İş Ekonomistleri Derneği yönetim kurulu üyelerinden. Duncan, “Bütün bu faktörler iş dünyası için işe alımların maliyetini bir soru işareti haline getiriyor. İşverenler, işe alım kurallarının değişip değişmeyeceğini merak ediyor. Dolayısıyla 'iş dünyasında büyüme bekliyorsanız kuralları daha açık hale getirin ki işletmeler işe alım yaptıklarında kara geçeceklerini bilsinler' demek istiyorlar” şeklinde konuşuyor.


Araştırmaya 242 ekonomist katıldı. Sonuçta, ekonomistlerin yüzde 75’i ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesinin bütçe açığının kapatılmasından daha önemli olduğunu söyledi.

Aynı sayıda ekonomist, yeni bir teşvik paketine gerek olmadığını, ankete katılanların yarısı da, zenginlere uygulanan vergilerin arttırılmaması gerektiğini savundu.

Ekonomist Max Wolf bunu şöyle yorumluyor:

“Gerçekten durgunluktan çıkmak için vergiler konusunda dikkatli olmak gerekir. Zenginlere uygulanan vergileri arttırırsanız ekonomik hareketlilik yavaşlayabilir.”

Merkez Bankası FED, mali politikasıyla takdir toplasa da FED’in faizleri daha ne kadar süre düşük tutacağı konusunda kaygılar var.

Amerikan ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 1,6 yavaşladığını hatırlatan Alman borsa simsarı Oliver Roth, yatırımcıların dünyanın en büyük ekonomisinin yeniden durgunluğa girmesinden korktuğunu söylüyor.

Roth, “Şu anda herşey iyi ancak dünya ekonomisinin itici gücü Amerika tekrar durgunluğa girerse bu ciddi sorunlar yaratır” diyor.

XS
SM
MD
LG