Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta


Amerikan Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Wall Street Mayıs ayına, beklentilerin üzerinde gelen istihdam raporu, pozitif tüketici raporu ve ülkenin önemli perakendecilerinden Amazon’un rekor çeyrek raporlarıyla, hızlı bir giriş yaptı.

Ayın ortasında ise, 17 Mayıs’ta özel bir durum yaşandı, piyasalardaki dalgalanma 2016 Eylül ayından en yüksek seviyeye çıktı.

Bunun sonucunda, yatırımcılar enerji sektörü başta olmak üzere ellerindeki hisseleri sattı vepiyasalar o gün yaşanan düşüşlerden sonra, ay sonunda toparlandılar.

Bazı piyasalar da o sert düşüşten sonra yükseldi ve hatta düşüş yaşanan seviyenin üstüne çıktı.

Dalgalanmaların sebebi, Trump Hükümeti’ne bağlı olarak politik spekturumda yaşanan değişiklikler olarak yorumlanıyor.

Mesela FBI direktörünün sorgulanması piyasalara düşüş getirmişti, Bunun ardından Başkan Trump’ın ilk yurtdışı gezisi sırasında ise bir önceki hafta yaşanan düşüşler toparlandı.

Mayıs ayı istihdam raporu 2 Haziran’da açıklandı. Nisan ayında rekor 221 bin istihdam yaratıldığı açıklanmıştı, Mayıs ayı için ise istihdam rakamları 185 bin bekleniyordu. Ancak, Mayıs ayında 138 bin istihdam yaratıldığı açıklandı, ama buna rağmen işsizlik oranı %4,3 olarak açıklandı. Bu rakam, 2001’den bu yana en düşük işsizlik oranı.

Ancak Mayıs ayında iş bulup kabul etme oranının %8,4 düştüğü açıklandı ki bu rakam uzmanlarda endişe yaratıyor.

Bütün bu veriler, uzmanlar için Haziran ayında yapılacak olan Merkez Bankası FED faiz toplantısından çıkacak kararın faiz arttırma olacağına işaret ediyor. FED faiz kurulu 13-14 Haziran’da toplanacak. FED Direktörü Lael Brainard ekonominin sağlıklı bir şekilde büyüdüğünün ve enflasyonun kontrol altında olduğunun altını çizerek artık faiz arttırımı için üç ayda bir değil daha sık karar çıkabileceğine dair ipuçları verdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG