Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta


Amerikan Ekonomisinde Geçtiğimiz Hafta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Geçtiğimiz bir kaç hafta boyunca açıklanan pozitif çeyrek raporları sayesinde yükselen Wall Street’te hammadde fiyatlarının düşüşü ve geçen cuma günü başlayan enerji sektörünün açıkladığı çeyrek raporlarının yarattığı satışlar doğrultusunda, hafta başından bu yana çalkantılı seanslar gözlemlendi.

Enerji sektörünün önemli isimleri Exxon Mobil ve Chevron beklentilerin tersine, düşük petrol fiyatlarına rağmen 2017 yılının ilk çeyreğinde kemer sıkma politikaları sayesinde olumlu çeyrek raporları açıklamışlardı. Bu şirketlerden Exxon Mobil, sadece petrol değil aynı zamanda ABD’nin en büyük doğal gaz üreticisi ve doğal gaz fiyatlarının bir önceki seneye göre %51 oranında artış göstermesi de yine bu pozitif bilançoların nedeni.

Fakat dün Libya’da üretimin artacağına dair yapılan açıklamalar ham petrolün varil fiyatına 5 dolarlık bir düşüş getirdi. Varil başına $45,40’tan satılan ham petrol, yatırımcıların enerji sektörü hisselerini elden çıkartmalarına yol açtı ve sektörde %2’ye varan düşüşler yaşandı.

Perşembe günü piyasaları etkileyen diğer bir gelişme ise Temsilciler Meclisi’nin Barack Obama’nın başkanlığında başlatılan sağlık reformunu ortadan kaldırmak için yaptığı oylama oldu. Bazı kesimler bu yeni planın Senato’da geçme şansının neredeyse “yüzde sıfır” olduğunu düşünüyorlar. Buna rağmen yatırımcıların sağlık sektörü hisselerine yönelmesi sürpriz olmadı.

Diğer yandan piyasalar Dodd-Frank yasası olarak tanınan, Başkan Obama döneminde yürürlüğe giren ve Wall Street’i kontrol altında tutan yasanın yeni yönetim tarafından ortadan kaldırılması konusunu da yakından takip ediyor.

Bütün bu etkenler doğrultusunda Dow Jones endüstri endeksi %0.03 oranında düşerken, S&P 500 %0.06’lık bir yükseliş kaydetti. Teknoloji endeksi Nasdaq sabah saatlerinde gerçekleşen düşüşten sonra toparlanarak %0.05 oranında yükseldi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG