Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisi 2011'de Yavaş Toparlanacak


Amerikan Ekonomisi 2011'de Yavaş Toparlanacak
Amerikan Ekonomisi 2011'de Yavaş Toparlanacak

Amerika’da işsizlik oranı geçen ay yüzde 9.8’den 9,4’e düştü. Bu, 19 aydan beri kaydedilen en düşük oran. Aralık’ta net 100 binden fazla iş yaratılmasına rağmen Amerika Çalışma Bakanlığı'nın istihdam raporunun beklentilerin altında kalması uzmanları yeniden kaygılandırdı.

Noel tatili sırasında perakende satışlarda yaşanan büyük artıştan umutlanan birçok uzman, Amerikan ekonomisinin nihayet canlandığını gösteren güçlü bir istihdam raporu bekliyordu. Ancak New York borsasında hisse senetlerinin değeri dalgalanmaya devam etti.

Uzmanlar, bir başka raporun özel sektörün yaklaşık 300 bin iş yarattığını belirtmesi üzerine işsizlik oranında daha büyük düşme bekliyordu.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi David Dreier, iş piyasasının hala zayıf olduğunu söylüyor: "İşsizlik oranındaki düşüşten umutlandık ama sadece 105 bin yeni iş yaratıldı, oysa ekonomik düzelmeyi sürdürmek için en az 150 bin iş yaratılması gerekiyordu."

Bazı Demokratlar da ekonomiyle ilgili hayal kırıklığı yaşıyor. Kongre üyesi Jesse Jackson Jr. bunlardan biri: "2011’e umutlu girdik ancak iş piyasası 2010’dakinden farklı değil."

Ancak Başkan Obama bu kaygılara katılmıyor. Obama geçenlerde Maryland’da bir fabrikayı gezerken istihdam raporunun ekonominin doğru yolda ilerlediğini gösterdiğini söyledi: "Bu sayıların aydan aydan değiştiğini biliyoruz. Ama gidiş çok açık: özel sektör 12 ay arka arkaya iş yarattı. Bu, 2006’dan beri ilk kez gerçekleşiyor."

Birçok kişi buna katılıyor. Piyasa uzmanı Tony Crescenzi’ye göre son rapor, özel sektörün Ekim ve Kasım’da daha çok iş yarattığını gösteriyor: "Bu yıl ekonominin yüzde 3 ile 3,5 arasında büyüyeceğini düşünüyoruz. Rapor bu görüşü destekliyor. Hatırlayın, önceki aylarda düşük büyüme bekleniyordu. Şimdi üretimde, gelirde ve harcamada sürekli artış görülüyor."

Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de Senato’da ekonomik düzelmenin uzun süreceğini söyledi: "Bu büyüme oranıyla iş piyasasının normal düzeyine dönmesi dört beş yıl sürebilir."

Uzmanlar, işsizlik oranında düşmeyi, birçok Amerikalı’nın iş aramayı bırakmasına bağlıyor. Uzmanlara göre ekonomi, sadece işsizlik oranının artmaması için her ay en az 125 bin yeni iş yaratmak zorunda.


STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG