Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisi Düzeliyor mu?


Ulusal İş Ekonomisi Birliği, Amerikan ekonomisinin doğru yolda ilerlediğine inanıyor. Birliğin son araştırması iş piyasasının düzeldiğini, 2012’de ekonomik büyüme oranının yüzde 2 buçuk olacağını gösteriyor

Ekonomiyle ilgili yeni rakamlar Amerikan ekonomisindeki karmaşık tabloyu gözler önüne seriyor. İş piyasasındaki canlanmaya karşın imalat siparişlerinde geçtiğimiz ay gerileme yaşandı, emlak fiyatlarıysa düştü.

Amerika’da tüketici güveni son 12 ayın en üst seviyesine yükseldi.

İşsizlik, kriz öncesi seviyeye geriledi. Yunanistan’ın borç sorunuysa en azından şimdilik arka plana düştü.

Borsaların yükselişe geçmesi ekonominin iyileşmesi sürecinde güveni arttırsa da yakıt fiyatlarının yükselmesi tüketici harcamalarına darbe indirebilir.

Jan Stuart Credit Suisse’de enerji araştırmaları grubu başkanı: ”Petrole olan talebin artması, ekonomideki iyileşmede itici rol oynuyor.”

Yakıt fiyatlarının artması tüketicinin daha az harcaması anlamına geliyor. Bu da tüketici harcamalarına dayalı ekonomiyi geriletiyor.

İktisatçılar, Büyük Buhran’dan sonraki bu en şiddetli küresel mali krizden çıkarken bazı sorunlar yaşanmasını normal karşılıyor. Uri Daduş, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı Uluslararası Ekonomi Programı Başkanı: ”Amerikan ekonomisi esnek, yaratıcı ve dinamik bir ekonomi. Bunu hissediyorsunuz. Ancak kriz çok ağır izler bıraktı, birçok sorun yarattı. Örneğin emlak sektöründe beklenen iyileşmeyi hala göremiyoruz.”

Hacizlerdeki düşüşe rağmen Aralık ayında emlak fiyatları yüzde 4 geriledi. Konut sektöründe istikrar sağlanıncaya kadar kirada oturmayı tercih edenlerin sayısı giderek artıyor.

Ekonomist Daduş’a göre, Amerika dünyanın en büyük ekonomisi ve iniş-çıkışlar yaşamasına rağmen iyimserlik için neden var: ”İniş-çıkışları gördüm, felaketler, yoğun duygu anları çok hızlı şekilde değişiyor. Doğru yolda ilerleyip ilerlemediğimizi anlamak için yavaş hareket eden değişkenlere, örneğin işsizlik oranına bakmak gerekir.”

Ulusal İş Ekonomisi Birliği, Amerikan ekonomisinin doğru yolda ilerlediğine inanıyor. Birliğin son araştırması iş piyasasının düzeldiğini, 2012’de ekonomik büyüme oranının yüzde 2 buçuk olacağını gösteriyor.


XS
SM
MD
LG