Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisinde Belirsizlik Sürüyor


Amerikan Ekonomisinde Belirsizlik Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Amerika’da istihdam rakamları, Haziran ayında özel sektörün 287 bin kişiye iş sağlamasıyla birlikte yüzleri güldürdü. Mayıs ayında ise sadece 38 bin kişi iş bulmuştu. Ancak Haziran’da elde edilen kazanımlar yine de ulusal işsizlik oranını düşürmeye yetmedi. İş arayanların sayısının artması üzerine işsizlik oranı binde 2 yükselerek yüzde 4,9 seviyesine çıktı. İktisatçılara göre, Haziran rakamlarının iyi olmasına rağmen ekonomideki belirsizlik sürüyor.

Haziran ayında istihdamın artması, Amerikan ekonomisine ilaç gibi geldi. Küresel ekonomik tabloya ise belirsizlik hakim. İngiltere, Brexit referandumunun şokunu atlatmaya çalışıyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyüme, hala zayıf. Amerikan dolarının değerinin yüksek olması ise Amerikan mallarına olan talebi etkileyebilir.

İktisatçı Mark Hamrick, ”Yaşadığımız bu çalkantılı dönemde Haziran ayı istihdam rakamlarının güçlü çıkması, güven verici. Ancak işler değiştikçe bazı şeylerin aynı kaldığını görüyoruz” diyor.

Haziran’da istihdam rakamlarının beklenenin çok üzerinde çıkmasına rağmen bu rakamlar, geçen yıla oranla yüzde 25 daha düşük. Ancak Beyaz Saray’ın açıklamasına göre ekonomik gerilemenin sona ermesinden bu yana 15 milyon kişiye iş sağlandı.

Haziran ayı verileri Wall Street’teki borsa endekslerinde de memnunlukla karşılandı. NASDAQ’dan Chris Dearborn’a göre, çalışanların sayısı arttığı için ekonomi büyüyor: ”Amerikalı tüketiciler, ekonomimizin üçte ikisini ayakta tutan güçtür. Yeni iş alanları yarattığınız zaman çalışanların cebine daha çok para girer. Tüketiciler de aloşverişe çıkıp para harcarlar.”

İstihdamın iyiye gitmesinin Merkez Bankası’nın rekor düzeyde düşük faizleri yükseltmesine yetip yetmeyeceği hala belirsiz.

Federal Kredi Birliği'nden Curt Long, ”Haziran ayı raporu, Mayıs ayına ait zayıf verilerin yol açtığı kaygıları giderecek nitelikte. Ancak Haziran verileri, Merkez Bankası’nın faizleri daha erken yükseltmesine yol açacak kadar da güçlü değil” şeklinde konuşuyor.

İktisatçılara göre, enflasyonun Merkez Bankası’nın hedefi olan yüzde 2 oranının altında seyretmesi ve maaşların sabit kalması nedeniyle faiz oranlarının gelecek ay yükseltilmesi olasılığı düşük.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG