Erişilebilirlik

Amerikan Deniz Kuvvetleri Biyoyakıta Geçmeye Hazırlanıyor


Amerikan Deniz Kuvvetleri, donanma filolarının büyük bir kısmını halen pahalı olan biyoyakıta uyumlu hale getirmeye hazırlanıyor. Ancak Kongre’deki muhalefet üyeleri bunun zamanlamasının yanlış olduğunu savunuyor ve zaten silahlı kuvvetlerde yapılması öngörülen 500 milyar dolarlık bütçe kesintisine dikkati çekiyor.

Amerikan donanması, Hawaii adaları açıklarında 20 ülke donanmasıyla birlikte düzenlediği Pasifik Çemberi adlı tatbikata özel bir sloganla geliyor: “Artık yeşil olma zamanı.”

Donanma bu yılki tatbikata “Yeşil Filo”yu gönderdi. Filonun gemilerinde kullanılan yakıt, alg, ot ve hayvansal yağ gibi yenilenebilir kaynaklardan üretiliyor.

Donanma son birkaç aydır biyoyakıta dönüşüm konusunda çalışmalar yürütüyordu. Deniz Kuvvetleri Bakanı Ray Mabus, dönüşüm sürecinin dünyanın istikrarsız bölgelerindeki enerji kaynaklarına ihtiyacı azaltacağını umuyor: “Deniz Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri’nde alternatif enerji kaynaklarına yönelmemizin asıl nedeni daha iyi savaşabilmek, ithal fosil yakıta bağımlılığımızı azaltmak, Amerikan Silahlı Kuvvetleri’nin enerji güvenliğini ve bağımsızlığını sağlamak.”

Obama yönetimi, Donanma gemilerinin yarısının 2020 yılına kadar biyoyakıta geçmesini hedefliyor. Bu da biyoyakıt sektörünün kalkınması için önemli bir teşvik olacak. Silahlı kuvvetler aynı şekilde GPS, bilgisayar ve cep telefonları gibi teknolojilerin geliştirilmesine de öncülük etmişti.

Obama, “Hava Kuvvetleri 2016 yılına kadar jet yakıtı ihtiyacının yarısını alternatif kaynaklardan elde etmeye hazırlanıyor. Deniz Kuvvetleri’ne, Enerji ve Tarım bakanlıklarına özel sektörle çalışma talimatı verdim. Bu şekilde yalnızca savaş uçakları için değil, kamyonlar ve yolcu uçaklarını çalıştıracak gelişmiş biyoyakıt üretecekler,” şeklinde konuşuyor.

Normal yakıtın galonu 4 dolarken, biyoyakıtın galonu 26 dolar. Bu da Pentagon’un zaten ağır bütçe kesintilerine maruz kaldığına dikkati çeken Kongre’deki muhalefet üyelerinin, bu dönüşüm sürecini zaman ve para kaybı olarak nitelemesine yol açtı.

Heritage Vakfı’ndan enerji uzmanı David Kreutzer şunları söylüyor: “Biyoyakıt elde etmek daha pahalıya mal olacak. Üstelik operasyonel kaliteyi geliştirmeyecek. Daha yoğun bir enerji kaynağı değil. Tüm kaynaklarımızı biyoyakıta yönlendirmek yerine kendi iç üretimimizle daha ucuza yakıt imal edebiliriz. Bu yakıtı teçhizat ve personel için kullanabiliriz.”

Donanma içinde biyoyakıt dönüşümü başladı. USS Makin Island, donanmanın iki türlü yakıtla da çalışan ilk uçak gemisi oldu. Gemi ilk yolculuğunu yeni tamamladı.

Deniz Kuvvetleri’nin “yeşil” mesajına, uçakları biyoyakıtla çalışan hava gösteri grubu Mavi Melekler de katıldı.

Ancak silahlı kuvvetler bütçesinde kesinti olursa, biyoyakıt projesi de yalnızca bir gösteri olarak kalabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG