Erişilebilirlik

Amerikan Borsasından İstikrarlı Performans


Amerikan Borsasından İstikrarlı Performans
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Amerikan borsaları geçen yıl oldukça iyi bir performans sergiledi. Yeni yıla dalgalanmalarla girse de borsada hala büyük talep görmesi beklenen halka arz planları var

Sıkı bir rekabet yaşanan New York Borsası’nda dışarıdan gelen fonlar ve yeni halka açılan şirketler, başarıyı belirleyen temel etken.

David Ethridge, borsa yöneticilerinden: “Borsa istikrarlı performans gösteriyor. Bu da şirketlerin halka açılmada bizi tercih etmesini sağlıyor. Çünkü buraya gelip Sermaye Piyasası Kurulu üzerinden işlemleri başlattıklarında sundukları hisselere ilgi gösterecek yatırımcı bulabileceklerini biliyorlar. Bu yüzden dünyanın her yerinden buraya gelmeyi tercih ediyorlar.”

Halka arz sayesinde şirketler bir yandan büyümek için para kaynağı yaratırken bir yandan da yatırımcılara aldıkları hisseler sayesinde şirketin karlarına ortak olma şansı tanıyor.

Ethridge, sadece Ocak ayında 10 şirketin halka açıldığını, bu sayede 4 milyar 700 milyon dolar toplandığını söylüyor. Borsa yetkilisi bunu Çin’le karşılaştırıyor: “Çin yerel borsalarında, örneğin Şangay, Şenzen ve Hong Kong borsalarında çok sayıda halka arz işlemi yapıldı. Dolayısıyla bu üç borsa, halka arzda, Amerika’dan öndeydi. Ama son yıllarda durum değişti ve New York Borsası, halka arzda dünya lideri oldu.”

Borsa uzmanlarına göre, küresel ekonomik gelişmeler borsalardaki dalgalanmanın temel nedeni. Ben Willis, bunun beklenen bir gelişme olduğunu söylüyor: “Borsadaki dalgalanmaları, gevşek para politikalarını değiştirmeye başlayan merkez bankaları tetikledi. Ulusal para birimleri dalgalanıyor, bu da borsaları doğrudan etkiliyor.”

Willis, yatırımcıların kaygılanmaması gerektiğini söylüyor. Bu dalgalanmaların gerekli olduğunun altını çiziyor. Uzman, “borsada fiyatlar düşüyorsa, kaygılanmak yerine ilk iş, ucuzlayan hisseleri almaktır” diyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG