Erişilebilirlik

14 Aralık Amerikan Basınından Özetler


14 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00

Washington Post, Alabama eyaletinde yapılan senatörlük seçiminin sonuçlarıyla ilgili haber ve yorumları aktarmayı sürdürüyor. Gazete, seçimi sürpriz bir biçimde Demokrat Partili aday Doug Jones'un kazanmasının, önümüzdeki yıl yapılacak Kongre ara seçimlerinden önce her iki partinin planlarında büyük değişikliğe neden olacağını öngörüyor. Habere göre Demokrat Parti, Amerika'nın en muhafazakar eyaletlerinden Alabama'da kendi adaylarının seçimi kazanmasının, Başkan Trump'a yönelik tepkilerin büyümesi anlamına geldiği görüşünde. Cumhuriyetçiler ise panik yaşıyor ve 2018'de Kongre'deki çoğunluğu ellerinde tutabileceklerinden artık emin olamıyor. Gazete, Demokrat Parti'nin kendine güven kazanmasını sağlayan enerjinin Trump'ın kararlı Demokrat seçmenle ılımlı ve sağduyulu Cumhuriyetçi seçmen tarafından reddedilmesinden kaynaklandığını kaydediyor.

Washington Post bugün ayrıca Başkan Trump'ın, partisinin Alabama'da aldığı yenilgiden ötürü etrafındakileri suçlamaya başladığını ve ”Ben Alabama'da kazanmıştım, bugün olsa yine kazanırım” dediğini yazıyor. Trump bu yenilgiden ötürü eski baş stratejisti Steve Bannon'ı, Cumhuriyetçi aday Roy Moore'u, ve Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ı suçluyor. Trump'a göre Bannon'ın suçu, Moore'un seçimi kazanabileceği şeklinde boş vaatte bulunması, McConnell'ın suçuysa cinsel taciz suçlamalarının gündeme gelmesiyle birlikte Moore'u saf dışı bırakmaya çalışması. Beyaz Saray'dan bir yetkilinin açıklamasına göre Trump'ın beyin takımının daha sağlam ve organize olması gerekiyor.

New York Times ise vergi reformunu ana sayfaya taşıyor ve Cumhuriyetçi Parti'nin vergi yasasını çıkarma yolunda son dönemece girdiğini yazıyor. Senato ve Temsilciler Meclisi'nin ayrı ayrı hazırladığı taslaklar üzerinde son anlaşmaya varılmak üzere olduğu bildiriliyor. Buna göre nihai yasa, Senato'nun hazırladığı plana daha sadık kalacak. Kurumlar vergisi yüzde 21 olarak belirlenecek. En zenginlerin şu anda ödedikleri vergi oranı olan yüzde 39,6 ise yüzde 37'ye çekilecek. Vatandaşların sigorta kapsamı dışında kendi ceplerinden ödedikleri sağlık harcamaları vergiden düşülebilecek. Lisansüstü eğitim gören öğrencilerin mensup oldukları üniversitelerden aldıkları maaş ise vergiden muaf olacak. Öte yandan bir başka tartışma konusu, tasarının, Salı günü Alabama'dan Senatör seçilen Demokrat Doug Jones'un yemin ederek göreve başlamasından sonra oya sunulması. Cumhuriyetçiler, Doug Jones'un Senato koltuğuna oturmasını beklemeden tasarıyı oylamak istiyor.

Los Angeles Times ise siyah seçmenlerin, özellikle de siyah kadınların Alabama'daki senatörlük seçiminde oynadıkları kritik role ilişkin bir değerlendirmeye yer ayırmış. Gazete, siyahların harekete geçerek sandık başına gitmelerinin, Demokrat Parti'nin yerel ya da genel her türlü seçimi kazanmasında büyük rol oynadığını ve bunun, siyah kadınlar için büyük gurur kaynağı olduğunu kaydediyor. Ancak bu rol, Alabama gibi son derece muhafazalar bir topluma sahip olan ve son 25 yıldır Demokrat Partili senatör çıkaramayan bir eyalette her zamankinden daha önemliydi. Alabamalı siyah kadınların yüzde 98'inin Demokrat Jones'a oy verdiği bildiriliyor. Salı günü eyalette oy kullanan siyah seçmenlerin oranıysa yüzde 30 olarak kayda geçti.

Wall Street Journal ise Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını arttırdığını ve 2018 yılı için öngörülen faiz artışı planına bağlı kalacağının sinyallerini verdiğini yazıyor. Habere göre FED, kısa vadeli faiz oranlarını önümüzdeki yıl üç kez yüzde 0,25 oranında yükseltmeyi planlıyor. Bu artış, FED'in Amerikan ekonomisindeki iyileşmeye ilişkin olumlu öngörülerinin bir uzantısı olarak görülüyor. Ancak gazeteye göre esas soru, Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıllarda faiz oranlarını ne yönde arttırmayı planladığıyla ilgili. Kongre'de tamamlanmakta olan vergi reformu yasasının kurumlar ve bireyler için vergi kesintileri getirmesi, yeni bir ekonomik teşvik olarak algılanıyor. Şirketlerin nakit para açısından güçlü konumda olması ve istihdam rakamlarının olumlu yöne ilerlemesi, faiz oranlarının daha hızlı arttırılması için bir gerekçe olabilir. Ancak gazeteye göre düşük enflasyon oranı ve yavaş maaş artışları göz önünde bulundurulduğunda faizlerin kademe kademe yükseltilmesi yolunu izlemek daha doğru olur.

XS
SM
MD
LG