Erişilebilirlik

4 Eylül Amerikan Basınından Özetler


4 Eylül Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

New York Times, bir zamanlar Brezilya kraliyet ailesinin konutu olan ulusal müze binasında çıkan yangın nedeniyle binlerce tarihi eser, belge ve kalıntıların yok olmasının tüm ülkede büyük üzüntü yarattığını yazıyor. Gazete, Luzia olarak bilinen ve Amerika kıtasında bulunan en eski insan kalıntısı olan 12 bin yıllık iskeletin de aralarında bulunduğu paha biçilmez nesnelerin yok oluşunun Brezilya ve genel olarak Latin Amerika için büyük bir kayıp olduğunu bildiriyor. Habere göre daha birkaç yıl öncesine kadar altın çağının eşiğinde olan, 2016 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapan Brezilya, patlak veren dev yolsuzluk skandalları ve yıkıcı ekonomik durgunluk dönemi nedeniyle siyasi çalkantı içine girdi. İşsiz ve evsiz sayısında patlama yaşanırken çok sayıda halk kütüphanesi ve kültür merkezi kapandı. Brezilya'daki ekonomik ve siyasi gerilemeden en çok nasibini alan kent ise Rio de Janeiro oldu. Yanan ulusal müze ise bu dönemde bakımsızlık ve ihmalden ötürü içten içe tahrip olmaya başladı. Habere göre birkaç yangın söndürme aleti ve duman alarmı dışında müze binasında genel bir yangın söndürme sistemi bulunmuyordu. Botanik, okyanus biyolojisi, paleontoloji ve entomoloji dallarında uzun yıllar içinde yapılan çok sayıda araştırma da yangında yok oldu. Yangının nedeniyle ilgili soruşturma ise devam ediyor.

New York Times bugün ayrıca siyasi manipülasyon, şiddet, nefret ve dezenformasyonun körüklenmesine olanak tanıdığı gerekçesiyle tüm dünyada tepki çeken sosyal medya platformu Facebook'un, özellikle Libya'da çatışma içinde olan karşıt gruplar tarafından nasıl kullanıldığını mercek altına alıyor. Gazete, Libya'daki hemen hemen her silahlı grubun kendi Facebook hesabı olduğuna dikkat çekiyor. Habere göre ülkenin merkezi bir otoriteden yoksun olması, televizyon kanalları ve gazetelerin silahlı gruplarla, siyasi hiziplerle ya da Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi yabancı güçlerle olan bağlantıları, başta Facebook olmak üzere sosyal medyanın daha büyük bir rol oynamasına yol açıyor. Çok sayıda Libyalı, tehlikeli olduğu için evlerinin dışına çıkmadığı ve elektriklerin uzun saatler kesik olması nedeniyle ülkede olup bitenleri Facebook'tan öğreniyor. Bu da kamuoyunu Facebook üzerinden belli çıkar gruplarının hedefi haline getiriyor. İnsan hakları örgütlerine göre Libya'daki silahlı örgütler, muhaliflerinin nerede olduğunu öğrenmek ve bu kişileri hedef almak için Facebook'u kullanıyor. Bu örgütlerin komutanları, etnik ve mezhepsel farklılıkları öne çıkarıp kutuplaşmayı körükleyerek yandaş kazanmaya çalışıyor. Ülkenin hala işlevsel olan Merkez Bankası gibi birkaç kurumu, Facebook üzerinden yayılan sahte belgelerle hedef gösteriliyor. Facebook kurallarına aykırı olmasına rağmen Libya'da bazı gruplar, site üzerinden silah satışı yapıyor. İnsan kaçakçıları ise Facebook üzerinden yaydıkları reklamlarda Avrupa'ya kaçak yollardan götürecekleri Libyalılar arıyor. Gazete, tüm bu yasadışı faaliyetlere karşı önlem almaya çalışan Facebook'un çabalarınınsa yetersiz kaldığı yorumunda bulunuyor.

Wall Street Journal ise bugün Senato'da onay süreci başlayacak olan Anayasa Mahkemesi üyesi adayı Yargıç Brett Kavanaugh'nun partizan bir çatışmayla karşı karşıya kalacağını yazıyor. Gazete, Kavanaugh'nun onay alması durumunda Anayasa Mahkemesi'nin kürtaj ve eşcinsel hakları gibi bazı kilit meselelerde şimdiye kadar aldığı kararlara sadık mı kalacağı, yoksa bu kararları geri mi çevireceği sorusunun, siyasi yelpazenin her iki kanadının da aklında olduğunu bildiriyor. Habere göre liberal kanat, muhafazakar bir yargıç olan Kavanaugh'nun sağlık hizmetleri, kürtaj, azınlık ve eşcinsel hakları gibi alanlardaki kazanımları geri çevirme girişiminde bulunmasından korkuyor. Muhafazakar çevrelerse Kavanaugh sayesinde bu alanlarda liberal eğilimde daha fazla karar alınmasının engelleneceğini, hatta mevcut yasaların da zamanla geri çevrileceğini umuyor. Habere göre bazı Demokrat Partili Kongre üyeleri, kapalı kapılar ardında yaptıkları görüşmelerde, Kavanaugh'nun Anayasa Mahkemesi'ne atanmasını engelleyemeyecekleri yorumunda bulundu. Ancak Demokratlar, televizyonlarda canlı yayınlanacak Senato oturumlarının ve Kavanaugh'nun bu oturumlardaki performansının, Kasım'daki Kongre ara seçimlerinden önce seçmenleri harekete geçirmesini umuyor. Cumhuriyetçi Parti, Senato'da 49'a 50 gibi son derece dar bir çoğunluğa sahip. Kavanaugh, onay alması durumunda, Cumhuriyetçi Partililer'in Anayasa Mahkemesi'nde çok uzun yıllar boyunca sağlam bir muhafazakar çoğunluk oluşturma emelini gerçekleştirmiş olacak.

XS
SM
MD
LG