Erişilebilirlik

22 Aralık Amerikan Basınından Özetler


22 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Boston Globe, Cumhuriyetçi Parti’nin, kritik Kongre ara seçimlerinin yapılacağı 2018 yılında ciddi tepkilere maruz kalacağını yazıyor. Gazete, son kamuoyu yoklamalarının Başkan Trump’ın giderek daha büyük bir “ayakbağı” olarak görülmeye başlandığını gösterdiğini yazıyor. Boston Globe, bunun Kongre ara seçimlerinde Demokrat Parti’nin işine yarayacağı öngörüsünde bulunuyor. Habere göre 2018, ciddi bir Trump karşıtı hareketin patlak vermesine ve siyasi iklimin Demokratlar lehine değişmesine sahne olabilir. Bunun ilk işaretleri, Virginia, Alabama, Oklahoma, Güney Carolina ve Iowa gibi, geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti’nin kalesi olarak görülen eyaletlerde yapılan özel seçimlerde Demokrat adayların ipi göğüslemiş olması. Öte yandan Demokrat Parti, bu hafta Kongre’den geçen vergi indirimi yasasının sıradan vatandaşlara büyük zarar vereceği şeklinde kampanya yapmaya başladı bile. Uzmanlar, başta Başkan Trump olmak üzere Cumhuriyetçi Parti’nin kırsal kesimlerde yaşayan, eğitimsiz, yoksul ve beyaz seçmen tabanının küçülmesinin kaçınılmaz olduğunu ve 2018’deki Demokrat dalganın birçok seçmeni etkisi altına alacağını kaydediyor.

New York Times, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan Kudüs oylamasıyla ilgili habere yer veriyor. Gazete, Trump Yönetimi’nin Amerikan yardımını kesme tehditlerine rağmen çok sayıda ülkenin bu tehdide kulak asmadığını yazıyor. Habere göre bağlayıcı olmayan karar, sembolik anlam ve önem taşıyor. Ancak oylama, Trump Yönetimi’nin Amerika’nın 50 yıllık Kudüs politikasından sapmasının küresel siyaseti nasıl sarstığının ve Amerika’nın nasıl bir diplomatik tecride maruz kaldığının göstergesi. Öte yandan Trump’ın Kudüs kararına karşı çıkan ülkelere yapılan Amerikan yardımının kesileceği şeklindeki tehdidini ne ölçüde hayata geçirebileceği de ayrı bir tartışma konusu. Uzmanlar, Başkan’ın yardımı geri çekmesi için yeterli yasal dayanağa sahip olduğunu, ancak özellikle Ürdün ve Mısır gibi Amerika’nın Ortadoğu’daki en stratejik ortaklarına yaptığı yardımı iptal etmesinin çok zor olacağını söylüyor.

New York Times bugün ayrıca “Değişen İklim Değişen Kentler” başlıklı yazı dizisinde iklim değişikliğinin dünyanın en önemli kentlerini nasıl etkilediğini mercek altına alıyor. Gazete, iklim değişikliğinden en büyük zararı görecek kentlerden birinin Endonezya’nın başkenti Cakarta olduğunu yazıyor. Habere göre Cakarta, Cava Denizi’nin yükselmesiyle birlikte iklim değişikliği sürecinden çok daha hızlı bir şekilde deniz seviyesinin altına iniyor. Yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip Cakarta ve çevresinde yaşanan hava olayları, her yıl giderek daha çok şiddetleniyor. Uzmanlara göre önümüzdeki yüzyılda Cakarta ve çevresinde deniz seviyesinin bir metre yükselmesi söz konusu olabilir. Ancak Cakarta’nın karşı karşıya kaldığı tek sorun, deniz seviyesi yükselmesi değil. Cakarta aynı zamanda su seviyesinin altına gömülmekte olan bir kent. Bunun nedenlerinden biri, kentte kaçak olarak çok sayıda su kuyusu açılması. Uzmanlar, bunu, kentin üzerinde kurulu olan balonu söndürmeye benzetiyor. Cakarta’nın yüzde 40’ı şu anda deniz seviyesinin altına inmiş durumda.

Washington Post’un ana sayfasında da bir çevre haberi göze çarpıyor. Habere göre Kanadalı uzmanlar, iklim değişikliğine bağlı olarak buz tabakasının incelmesiyle birlikte Kanada’nın Kuzey Kutup halkası içinde kalan bölgelerinde daha yoğun bilimsel araştırmalar yürütme fırsatı yakalıyor. Ancak daha önce keşfedilmemiş bölgelere ayak basmak, bu bölgelerde gemi trafiğinin ve hatta turizmin de artması anlamına geliyor. Kimi uzmanlara göre Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan Kanada Kutup Bölgesi’nin ulaşıma açılması, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın olumlu yönlerinden biri olarak algılanabilir. Ancak bazı uzmanlar insanların daha önce ayak basılmamış bölgelere girmesinin her zaman yıkıcı etkileri de beraberinde getirdiğini savunuyor. Geçmişte çiçek gibi hastalıkların ve belirli bir bölgeye ait olmayan istilacı bitki ve hayvan türlerinin yeni coğrafyalara yayılması, bu yıkıcı etkiler arasında yer alıyor.

XS
SM
MD
LG