Erişilebilirlik

21 Aralık Amerikan Basınından Özetler


21 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00

Amerikan basını, Cumhuriyetçi Parti'nin hazırladığı ve dün Kongre'den sadece Cumhuriyetçi Partili üyelerin oylarıyla geçen vergi indirimi yasasına geniş yer ayırmaya bugün de devam ediyor.

New York Times'da yayınlanan ”Büyük Vergi Hırsızlığı” başlıklı ve Charles Blow imzalı makale, Cumhuriyetçi Parti'nin vergi indirimi yasasını sert bir dille eleştiriyor. Makalenin yazarı Charles Blow, Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti'nin Amerikan hazinesini adeta talan ettiğini, halkın büyük çoğunluğunun önüne birkaç kırıntı atarken milyarderlere pastanın en büyük dilimini verdiğini yazıyor. Makale şöyle devam ediyor: ”Amerika, yüzsüzlükle yapılan bu talan karşısında şaşkınlık içerisinde olmalı. Cumhuriyetçiler, yıllardır bütçe açığı çok büyük diye ağlaşıp durur. Ama getirdikleri yasayla bütçe açığını bilerek ve isteyerek, kendi elleriyle patlatacaklar. Ve bunu kamuoyunun refahı ya da Amerika'nın köhneyen altyapısını yenilemek için değil, zenginlere kamyonlar dolusu para verip karşılığında şirketlerden iyilik bekleyerek yapacaklar. Bu yasa, beklendiği gibi borç miktarını yükseltince de toplumun en savunmasız kesiminin destek aldığı sosyal güvenlik ağlarını koparacaklar. Stratejileri bu: Zenginleri memnun etmek, yoksulları cezalandırmak, güçsüzü güçlüye yedirmek. Bu yasanın orta ve yoksul sınıfa yardım etmek gibi bir amacı yok. Bütün istedikleri, Cumhuriyetçi Parti'ye en çok bağışı yapan zenginleri nakit parayla ödüllendirmek. Cumhuriyetçiler, bu yasayla bir anlamda fidye ödemesi yapıyor. Trump bataklığı kurutacağı sözü vermişti. Bu bir yalandı çünkü hem Trump hem de Cumhuriyetçiler, bizleri timsahlara yediriyor.”

New York Times bugün ayrıca Başkan Trump'ın, Birleşmiş Milletler'de Amerika'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması kararını kınayacak bildirgeye imza atan ülkelere Amerika'nın yaptığı yardımları kesme tehdidinde bulunduğunu yazıyor. Habere göre Amerika'nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley'nin BM Genel Kurulu'na gönderdiği mektupta, Yemen ve Türkiye'nin ön ayak olduğu ve Amerika'nın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesini kınayan karar bildirgesine imza atan ülkelerin adlarının bir köşeye yazılacağı şeklinde bir tehdit mevcut. New York Times'a göre mektupta, Nikki Haley'nin ”Oyunuzu kullanırken Başkan'ın ve Amerika'nın bu oyu şahsi olarak algılayacağını bilmenizi istiyorum” şeklindeki ifadesi yazılı. Trump, bu konuda, ”Amerika'dan milyonlar, hatta milyarlar alan ülkeler Güvenlik Konseyi'nde ya da Genel Kurul'da bize karşı oy kullanıyor. Bu oyları yakından takip edeceğiz. Bırakın bize karşı oy kullansınlar. Umurumuzda değil, bunun sayesinde çok tasarruf edeceğiz” şeklinde konuştu. Gazete, Trump'ın bu tehdit çerçevesinde hareket etmesinin çok zor olacağı görüşünde. Bunun nedeni, bu hamlenin, Trump'ın, Amerika'nın Ortadoğu'daki en stratejik müttefiklerine de yardımı kesmesi anlamına gelmesi. Ancak örneğin Mısır'a yapılan yardım, kongre kararına dayanıyor. Bu da Başkan'ın tek taraflı olarak Amerikan yardımını askıya alabileceği, ancak yardımı iptal etmek için yeni bir yasa çıkarması gerektiği anlamı taşıyor. Gazetenin yaptığı bir başka yorumsa Birleşmiş Milletler'deki bu yüzleşmenin Trump'ın on yıllardır süregelen Amerikan dış politikasını alt üst eden Kudüs kararının etkilerinin bir süre daha devam edecek olması şeklinde. Karar, Arap ülkelerinin başkentlerinde kimilerinin korktuğu ölçüde şiddet eylemlerine yol açmamış olsa bile Amerika'nın diplomatik olarak tecrit edildiğini görmek, zor değil.

Washington Post da dün Kongre'den geçen vergi indirimi yasasıyla ilgili sert eleştiriler içeren makalelere yer veriyor. Bunlar arasında E.J. Dionne Jr. imzalı yazı, özellikle göze çarpıyor. Dionne Jr, ”İhanet Çağı Geri Döndü” başlıklı yazısında, vergi indirimi tasarısının Kongre'de kabul edildiği 20 Aralık 2017'nin utanç ve yüzkarası günü olarak tarihe geçeceğini yazıyor. Makale şöyle devam ediyor: ”Halk tarafından, halkın çıkarlarını koruması için kurulan hükümet, 20 Aralık 2017'de zengin Cumhuriyetçi siyasetçilerin ve bu siyasetçilerin zengin kampanya bağışçılarının hükümetine dönüştü. 1920 ve 30'lu yılların yolsuzluklarını, sosyal adaletsizliklerini ardımızda bıraktığımızı sanıyorduk. Ancak Başkan Trump'ın, Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan'ın ve Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın neler yapabileceğini azımsamışız. Bu vergi yasası, federal hazineyi yağmalayacak. Kamuoyu yoklamaları, Trump destekçileri dahil halkın büyük çoğunluğunun bunun farkında olduğunu gösteriyor. Ne acıdır ki Abraham Lincoln'ün, Theodore Roosevelt'in, Dwight Eisenhower'ın partisi artık yok, o parti öldü. Sağlık hizmetlerinin kapsayıcı, bütçeninse akılcı olması gerektiğini savunanlar, umutlarını üç Cumhuriyetçi senatöre, Jeff Flake, Bob Corker ve Susan Collins'e bağlamıştı. Ama üçü de tasarı hakkında çok ciddi çekinceleri olduğunu söylemelerine rağmen boyun eğdi. Ülkemizin unutulan insanlarına arka çıkacağını söyleyen Trump'a inananlar, şimdi bir tekmeyle kenara atıldıklarını görüyor. En becerikli şarlatanlar bile eninde sonunda kim olduklarını açığa vuruyor.”

XS
SM
MD
LG