Erişilebilirlik

6 Aralık Amerikan Basınından Özetler


6 Aralık Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

Washington Post, Başkan Donald Trump'ın bugün açıklaması beklenen Amerika'nın İsrail Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararıyla ilgili haber ve değerlendirmelere ana sayfasında yer ayırıyor. Ishaan Tharoor imzalı değerlendirmeye göre Trump'ın kararı, sağcı ve Evanjelist seçmen tabanının, İsrail yanlısı lobinin ve İsrail'in sağcı hükümetinin hoşuna gidecek. Ancak karar Ortadoğu'da yeni anlaşmazlıklar çıkmasına ve uluslararası toplumun tepkisine neden olabilir. Değerlendirme şöyle devam ediyor: ”Trump'a dostça yaklaşan Arap hükümetleri sert tepki gösterdi ve uyarıda bulundu. Örneğin Ürdün Kralı Abdullah, bu kararın, Ortadoğu'nun güvenlik ve istikrarı üzerinde çok ciddi bir etki yaratacak, Amerika'nın Ortadoğu barış sürecini yeniden başlatma çabalarını baltalayacak ve Müslümanlarla Hıristiyanlar arasında düşmanlık yaratacak bir adım olduğunu söyledi. Filistinlilerse bunu Amerika'nın İsrail'in Filistin topraklarını işgalini üstü kapalı bir biçimde kabul etmesi olarak algılıyor. İsrail Parlamentosu'ndaki İsrailli Arap siyasetçi Ayman Odeh ise Trump'ın deliliğiyle bölgeyi ateşe verebilecek bir 'kriz manyağı' olduğunu söylüyor. Brookings Enstitüsü'nden Shibley Telhami ise Amerikan Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararının Amerika'nın Ortadoğu'da kendine biçtiği İslamcı militanlarla mücadele ve İran'ın bölgesel etkisini bertaraf etme rolüne ve önceliklerine ters düştüğünü vurguluyor.”

New York Times ana sayfasındaysa Ekim ayında başta Hollywood olmak üzere birçok sektörde patlak veren cinsel taciz ve tecavüz skandallarının ortasında yer alan isim olan film yapımcısı Harvey Weinstein'le ilgili ayrıntılı bir makaleye yer ayırıyor. Makale, uzun yıllardır birçok kadına taciz ve tecavüzde bulunduğu suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Weinstein'in, içinde avukatlar, ispiyoncular, Hollywood yıldızları ve kişisel yardımcılarının da bulunduğu gizlilik ağını nasıl kurduğunu ayrıntılarıyla açıklıyor. En çarpıcı ve dikkat çekici unsurlardan birinin Weinstein'in siyasetçiler üzerinde kurduğu etki alanı olduğu kaydedilen makale, şöyle devam ediyor: ”Weinstein, Hollywood camiası üzerinde egemen olan Demokrat Parti politikalarında sağlam bir yer edinerek birçok ünlü ve nüfuzlu kişiyle arkadaşlıklar kurdu. Bunlar arasında Bill ve Hillary Clinton da var. Weinstein, Clinton'lara yıllar boyunca kampanya bağışlarında bulundu, Hollywood yıldızlarından oluşan gücü Clinton'lar için seferber etti. Hatta Bill Clinton, Monica Lewinsky skandalı yüzünden Kongre tarafından suçlandığında Clinton'ın hukuki mücadelesine mali destek verdi. Hillary Clinton 2000 yılında Senato yarışına girerken hem yaptığı bağışlarla hem de gayri resmi danışman olarak öne çıkan Weinstein, Clinton'ın her iki başkanlık kampanyasına da katkıda bulundu. Obama'ya da büyük destek sağlayan Weinstein, yüksek mevkilerde dostları olan, siyaset dünyasıyla kolkola gezen güçlü kişi imajı sergiledi. Weinstein'in cinsel taciz suçlamalarıyla dolu kötü siciliyle ilgili söylentilerin Clinton ya da Obama'nın kulağına gidip-gitmediğiyse bilinmiyor. Ancak 2008 başkanlık seçimi kampanyaları sırasında ünlü dergi editörü Tina Brown, 2016'daysa ünlü aktris Lena Dunham, Clinton ve ekibini Weinstein hakkında uyardıklarını söylüyor.”

New York Times bugün ayrıca Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları sırasında devlet eliyle sistematik doping uygulaması yaptığı gerekçesiyle Rusya'yı Güney Kore'de Şubat ayında başlayacak 2018 Kış Olimpiyatları'ndan men ettiğine ilişkin habere yer veriyor. Habere göre doping kullanmadığı kanıtlanan Rus sporcular, Rus bayrağı altında değil, Olimpiyat bayrağı altında yarışma şansı bulabilecek. Gazete, Rusya'nın Sovyetler Birliği döneminden bu yana küresel spor arenasında ilk kez bu kadar büyük bir krizle karşılaştığını ve kararın, sporda doping tartışmalarının değil, siyasi ideoloji kaynaklı çekişmelerin yaşandığı Soğuk Savaş dönemini hatırlattığını yazıyor. Şimdi Rus sporcular Olimpiyat bayrağı altında yarışıp- yarışmamak için karar vermeye çalışırken bazı Rus siyasetçiler, sporcularının Güney Kore'deki Olimpiyatlar'ı tümüyle boykot etmesi için baskı yapıyor. Gazeteye göre Vladimir Putin'in seçim kampanyasını başlatacağı Şubat ayının Rusya'nın her zaman üstünlüğünü gösterdiği ancak bu sefer men edildiği kış olimpiyatlarının yapılacağı döneme denk gelmesi de Putin'in bundan etkilenip etkilenmeyeceği tartışmalarını beraberinde getiriyor.

Los Angeles Times ise California eyaletinin güneyini saran orman yangınlarıyla ilgili habere geniş yer ayırıyor. Gazete, Los Angeles'ın hemen kuzeyindeki Ventura İlçesi'nde devam eden ve hala kontrol altına alınamayan yangının okyanus kıyılarına eriştiğini yazıyor. Habere göre petrol havzalarını ve otoyolları yakarak ilerleyen yangının çıkmasının en büyük nedeni, bölgenin üç aydır yağış almıyor olması. Nevada eyaletinde oluşan, dağlardan inerek California eyaletinin güneyini özellikle sonbahar aylarında etkisi altına alan Santa Ana rüzgarlarının şiddetle devam etmesi ise yangınla mücadele çalışmalarını engelliyor. Son derece kuru ve güçlü olan Santa Ana rüzgarları nedeniyle yangına havadan müdahale edebilen uçaklar, meteorolojik şartlar yüzünden havalanamıyor. Ulusal Meteoroloji Dairesi'ne göre Santa Ana rüzgarlarının önümüzdeki üç gün boyunca şiddetini arttırarak esmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG