Erişilebilirlik

22 Kasım Amerikan Basınından Özetler


22 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

Washington Post, cinsel taciz suçlamalarına rağmen Başkan Trump'ın Cumhuriyetçi Parti'nin Alabama eyaleti senatör adayı Roy Moore'a destek verdiğini yazıyor. Habere göre Trump, eski yargıç Moore'un suçlamaları inkar ettiğini vurguladı ve Alabama'daki senatörlük yarışını Demokrat aday Doug Jones'un kazanmasına karşı seçmenlere bir uyarı mesajı verdi. ”Senato'da bir Demokrat Partili'ye, bir liberale ihtiyacımız yok. Jones'un siciline baktım, sınır güvenliği, ordu ve suçluların cezalandırılması meseleleriyle ilgili sicili çok kötü” diyen Trump, böylelikle Moore'un yarıştan çekilmesi çağrısında bulunan başka birçok Cumhuriyetçi Partili'yi karşısına aldı. Gazete, Cumhuriyetçi Parti’nin14 Kasım'da, Başkan Trump'ın Asya turundan döndüğü sırada Roy Moore'la bağlarını kopardığını, ancak parti içinde Alabama Senato yarışına nasıl bir yaklaşım getirilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu kaydediyor. Beyaz Saray'ın Moore konusunda pozisyon değişikliğine gitmesi, gazeteye göre bunun kanıtı. Çünkü habere göre Başkan Trump'ın danışmanlarından Kellyanne Conway, pazartesi gününden itibaren, Moore'a yönelik cinsel taciz suçlamalarını bir kenara bırakarak, Demokrat aday Doug Jones'un Senato'dan uzak tutulması gerektiğinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya başladı. Alabama'daki Demokrat Parti cephesiyse seçim kampanyası sırasında Cumhuriyetçi adaya yönelik cinsel taciz suçlamalarına odaklanmaya devam ediyor. Demokrat Partili Doug Jones, kampanya reklamlarında Ivanka Trump'ın ”Çocuk avcıları için cehennemde özel bir yer ayrılmıştır” ve Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın Roy Moore'u suçlayan kadınlarla ilgili olarak, ”Bu kadınların suçlamalarından şüphe duyacak hiçbir neden yok” şeklindeki sözlerine sık sık yer veriyor.

Washington Post bugün ayrıca Amerika'da radyo, televizyon, internet, uydu ve telefon sektörlerine düzenlemeler getiren bağımsız Federal İletişim Komisyonu FCC'nin, eski Başkan Obama döneminde getirilen bir uygulamayı kaldırarak, internet hizmeti sağlayan şirketlere daha fazla yetki verecek bir karara imza atmaya hazırlandığını yazıyor. Habere göre Federal İletişim Komisyonu, getirdiği öneriyle, Comcast, Verizon ve AT&T gibi hızlı internet servisi sağlayan şirketlere, beğenmedikleri internet sitelerine erişimi engelleme hakkı tanıyacak. FCC'nin önerisine göre ayrıca internet servis sağlayıcıları, internet şirketlerinden, içeriklerini kullanıcılarına daha hızlı bir şekilde eriştirmeleri için ek ücret talep edebilecek. Oysa Obama döneminde 2015'te yürürlüğe giren uygulama, ister büyük isterse küçük firmalara ait olsun, internetteki tüm içeriğin, internet servis sağlayıcı şirketler tarafından eşit muamele görmesi esasına dayanıyordu. Başkan Trump tarafından Ocak ayında Federal İletişim Komisyonu'nun başına getirilen Ajit Pai ise bu uygulamanın inovasyonu engellediğini ve hükümetin yetki sınırlarını aşmasının bir örneği olduğunu, bu nedenle internet servis sağlayıcılarına daha fazla serbesti tanımaktan yana olduklarını savunuyor. FCC Başkanı Pai'nin açıklamaları, internet servis sağlayıcıları tarafından memnunlukla karşılandı. Ancak internette tarafsızlığı savunan çevreler, Federal İletişim Komisyonu'nun şirketleri değil tüketiciyi koruması gerektiğini savunuyor.

Los Angeles Times ise Rusya lideri Vladimir Putin'in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'la bir araya gelmesiyle ilgili habere yer veriyor. Gazete, Esat ve Putin'in sürpriz buluşmasının ve görüşme sırasında birbirlerine sarılmalarının, yedinci yılına giren kanlı Suriye iç savaşının gidişatını değiştiren Rus müdahalesinin artık final yaptığının bir simgesi olduğu yorumunda bulunuyor. Habere göre iki liderin kutlama yapmasına şaşırmamak gerekiyor çünkü Putin, 2015'te savaş uçaklarını ve özel güçlerini Suriye'ye gönderdiğinde IŞİD militanları ülkede birçok bölgeye pençelerini geçirmişti. Esat hükümeti sallantıdaydı ve zamanın Amerikan başkanı Obama, Esat'ı istifaya çağırıyordu. Oysa bugünkü manzara çok farklı. Esat güçleri, hemen hemen tüm büyük kentleri geri aldı. Ve muhaliflerin Esat iktidarının devamlılığını kabul etmek zorunda kalacağı diplomatik bir uzlaşı yolu bulunması gerektiği konusunda birçok çevre, görüş birliği içinde. Gazete, Vladimir Putin'in Rus Ordusu'nun Suriye'deki misyonunun sona ermek üzere olduğunun sinyalini verdiğini, şimdi esas meselenin, Rusya'nın Ortadoğu'daki emellerini pekiştirecek bir barış planı üzerinde anlaşmak olduğunu kaydediyor.

XS
SM
MD
LG